Anne Marit Skovly i Hvaler Gjestehage er dama si det, tenker jeg. Hun har virkelig tatt sjansen på å følge drømmen sin. Det var noen som sa til meg at det aldri skjer noe spennende for damer over 50 år. Da ble jeg så ergelig», sier Anne Marit Skovly. Nå er hun over 60 år og vil at det skal skje noe nytt hver eneste dag. Det har hun bestemt seg for, basta bom!!
Hun ventet ikke til «Når man blir 66, da gjør man som man vil» Neida, hun satset fullt da hun fylte 60 og la fast lederjobb i skoleverket bak seg og satset for fullt på drømmen om å drive Hvaler Gjestehage fra «vugge til vugge», som hun uttaler det.
Det vil si: Hun jobber idag 40% på Cafe Hanco – et fleksibelt opplæringsarena for elever som har droppet ut av skolen.
Jeg ankommer en regnfull dag og tar meg en rask runde i Hvaler Gjestehage før jeg stikker hodet og hele kroppen inn en av Geodomene som hun har plassert på litt forskjellige steder i hagen. Du vil få mer informasjon om Geodomer lenger nede i denne artikkelen. Inni Geodomene bugner det, både av planter og ting og tang til bruk i hagen.
Anne Marit er glad i å formidle dyrkingsglede
Hun er særs opptatt av rene råvarer, så hun tenker økologisk, permakultur, kompostering m.m.
På eiendommen har det fra lang tid tilbake vært drevet hagebruk med minkfarm, frukttrær, bærbusker og grønnsaker. Ja, gris og høns, samt bier har det også vært her.
Permakultur og det økologiske kretsløp er utgangspunktet når de planlegger og utvikler. Når jeg skriver de, så mener jeg Anne Marit og mannen hennes Einar. Han er nemlig også en del av heiaapparatet rundt Hvaler Gjestehage.
Hvaler Gjestehage inviterer til lagspill med naturen
Dette er et inspirasjons- og demonstrasjonshagebruk med et økologisk kretsløp. De ønsker å være en del av løsningen for en renere verden og håper å gjenskape det mangfold av hagebruk som var typisk for Hvaler på 1900 tallet.
For å spre det glade økologiske budskap tilbyr Hvaler Gjestehage inspirasjon gjennom foredrag, kurs, hagevandring og hagedesign.
Alle kan starte med det de har, der de er! La økologi, bærekraft og livskvalitet bli en større del av resten av ditt liv, er et av mottoene! Dette er noe av det grønne fotavtrykket Anne Marit Skovly ønsker å legge igjen etter seg.
Stiklinger og avleggere er plantet i kopper og kar. Selv en prismelampe har fått plass i en Geodome. Her snakker vi ikke èn stilart for å si det slik. Rundt i hagen er det mye lekent og artig å se på for noen hver.
I denne hagen kan du nyte og være tilstede i nået
Dette er et sted som er krevende å beskrive, det er som om jeg vil oppmuntre deg til å ta turen innom. Her kan du komme som du er, av nysgjerrighet, vitebegjærlig, du tar med deg nettverksgruppen du er med i, feirer bursdag med frøkurs m.m. Mulighetene er så omfattende at jeg ikke klarer å tenke ut alt du kan foreta deg, eller hvile i, i Hvaler Gjestehage.
Om du skulle ønske å ha Anne Marit som foredragsholder, så er det kun et telefonklikk unna for å bestille henne. Bare for å nevne det har hun tidligere vært leder for Hvaler Hagelag, ei dame med et engasjements-mangfold altså.
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Du kan selvfølgelig også få kjøpe økologisk dyrkete grønnsaksplanter og prydplanter, pyntegjenstander og nyttige ting og tang til hagen din.
Ikke vær overrasket om du blir ønsket velkommen av gjess eller høner. De labber og spankulerer fritt i Gjestehagen. Sjarmerende, ikke sant?
Hvert år ønsker Hvaler Hagelag velkommen til høstens store marked der epler, grønnsaker og lokalt kunsthåndverk er i sentrum. Her er Anne Marit fra Hvaler Gjestehage en selvfølgelig deltaker. og som du ser av bildet har hun mye å by på av egenproduserte varer, med kortreiste og økologiske ingredienser.
Som du sikkert allerede har forstått består Hvaler av mye mer enn avslappende ferierende hyttebeboere, selv om de selvfølgelig utgjør en fin del av fargepaletten på Hvaler.
Eier er opptatt av filosofien fra «vugge til vugge» slik naturen selv ordner opp når den ikke blir forstyrret av menneskets inngripen.
Alt av naturlig avfall går tilbake som kompost i Hvaler Gjestehage
Slik gir det næring og nytt liv. Permakultur benyttes under utvikling av hagen. Ved å etterligne naturens egne løsninger får vi en mer vedlikeholdsfri hage med lite sykdommer og tørkeproblemer, forteller Anne Marit.
Geodome – hva i alle verden er det?
- En Geodome er en kuppel med en geometrisk form.
- Den geometriske kuppelen ble lansert av arkitekt Buckminster Fuller mot slutten av 1940-tallet.
- For å montere denne selv er det utarbeidet spesifikasjoner til grunnarbeid og montering.
- Bruksområder er, slik som drivhus, hagehus, lysthus, lager, møterom og verksted.
Spesielle egenskaper for Geodome
- Geodome er stabil under vind og snø, den runde kuppelen sørger for at vinden ikke får tak og snøen får ikke feste
- Kuppelen gir maksimalt volum på minst mulig areal. Du kan dyrke i flere høyder
- Det er ingen bærende elementer inne i domen, plassen kan utnyttes fritt, og egne elementer kan bygges inne i domen.
- Lysforholdene er optimale, trekantenes vinkler reflekterer solen godt
- Energiforbruket til oppvarming er 30% mindre enn til tradisjonelle drivhus, grunnet den sfæriske formen
- Vanningsbehov reduseres da temperatur er mer stabil grunnet den naturlige sirkulære luftstrømmen
- Byggesettet er godt egnet til å settes opp selv, dersom man er praktisk anlagt og har gode hjelpere.
- Hos Hvaler Gjestehage brukes Geodome til butikk, møterom og drivhus fra mars – november
På hjemmesiden til Hvaler Gjestehage kan du lese mer om Geodome.
Takk Anne Marit Skovly og Einar Grønnevik for at dere tok i mot meg i Hvaler Gjestehage. En hage jeg hadde hatt lenge på listen over hager jeg ønsket å besøke.
Snakk om mangfold, entusiasme og grønt tankesett!! Hurra for dere!
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min (nyhetsbrev) for tips og ferske innlegg! Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!