• Forside
  • Hagetips
    • Hagetips
    • Gjør det selv
    • Hage
    • Planteportrett
    • Prosjekter
    • På besøk hos
  • Interiør
  • Jul
  • Om Meg
  • Presse
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Furulunden

Hageliv - Lise for sjelen

Header Right

  • Hagetips
    • Hage generellt
    • Hagetips
    • Gjør det selv
    • Planteportrett
    • Prosjekter
    • På besøk hos
  • Interiør
  • Jul
  • Søk
Vi feirer tulipanens dag - de første tulipanene i stuen på nyåret

Vi feirer tulipanens dag – vårstemningen er i gang

Vi feirer tulipanens dag - de første tulipanene i stuen på nyåret

17. januar 2020 // Mette Gry Larsen // Skriv en kommentar

Tulipanens dag: Det er neppe noen blomst som med sitt knitrende bladverk og mange farger og kombinasjonsmuligheter som lokker frem like mange vårfornemmelser som tulipanen.   

Vi blir med og feirer tulipanenes dag synes du ikke det?

Tulipanens dramatiske historie

Tulipanens historie er fylt med dramatikk og spenning for ingen annen blomst har hatt så stor innflytelse på politikk, økonomi og kultur som tulipanen.  

Etter at tulipanene ble innført til Europa fra Asia på 1500-tallet ble den raskt en verdifull handelsvare og et statussymbol. Tulipanene kom først til Holland og det var bare overklassen som hadde råd til de sjeldne og dyre tulipanløkene. Folk gikk mann av huse for å kjøpe seg disse løkene, og etter hvert kunne sjeldne løker gå for skyhøye summer.

Det hele endte med børskrakk, og finanskrisen var et faktum. Etter krisen stabiliserte markedet seg, og i dag er tulipan en stor eksportartikkel for Nederland, som eksporterer tulipanløker til hele verden.

TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Tulipan etter regn

Tulipanmani

På begynnelsen av 1700-tallet ble tulipanen dyrket både som hageplante og til medisinsk bruk. Planten ble raskt populær som handelsvare, spesielt i Nederland. I 1636 var tulipanløker den fjerde største handelsvaren der, etter genever, sild og ost. Folk likte disse flotte løkplantene så godt at de bød over hverandre for å få tak i dem, og det hele utviklet seg til en “tulipanmani”.  

Botanikere krysset fram tulipaner som enda mer dekorative og fristende. Sorter med mørk farge eller striper var spesielt populære. Løkene ble vanligvis solgt ut fra vekt, og de kunne fortsatt ligge i jorden.   

Handelen med tulipanløk som ennå ikke hadde spirt, ble kalt “vind-handel”, fordi kjøper og selger ikke så varene de handlet med. Børsspekuleringen førte til at prisene ble høyere og høyere, og til slutt var ikke kjøperne villige til å betale for tulipanene. Prisene sank, og dette utløste et børskrakk i 1638. Da hadde mange satset hus og hjem for å få tak i sjeldne tulipaner.

Vi feirer tulipanenes dag - Tulipaner i krukke.

Tulipanens dag og tulipanens lange reise

Tulipanen stammer opprinnelig fra Tyrkia og Iran, hvor den, lenge før den kom til Europa, var en populær plante. Løk og frø dukket opp i de fleste europeiske land i slutten av det 16. århundre, hvor de ble utbredt sammen med krydderurter og andre vekster av korsfarere, krydderhandlende og munker.

Tulipaner i Norge

De første norske tulipanene ble dyrket i Bergen. Det var legen Henrik Høyer, som dro til Leiden i Holland, som brakte tulipanen til Norge. Høyer fikk med seg en rekke løker og knoller hjem til Bergen høsten 1596. Og våren 1597 blomstret tulipaner for første gang i Norge.

Etter dette har det bare gått en vei; Selv etter 400 år er tulipaner fremdeles på mote. Vi nordmenn har dyrket tulipaner omtrent like lenge som hollenderne. Nå, over 400 år etter at de første tulipanene kom til Norge, er tulipanen fremdeles en trendy.

Tulipaner i vase.
Artikkelen om tulipanens dag gir deg også et planteportrett

Dramatikk og kjærlighet – legenden bak tulipanen

I fra antikkens Persia fortelles det om et forelsket par. Tragedien rammer dem med at den unge kvinnen blir drept av røvere. I fortvilelse rir den unge mannen rett utfor et stup og dør i fallet. Der blodet fra den unge mannen renner ned i jorden, vokser det opp noen vakre røde blomster som ingen har sett før – de første tulipanene.

Blomstene hadde en fasong som lignet på en turban og fikk det persiske ordet Toliban.

VÅRKJÆRMINNE: En annen vakker vårblomst som vekker vårglede finner du mer om i artikkelen min her

Vi feirer tulipanens dag - Tulipan i forfall.

Tulipaner er fine også når de er i forfall. Da får de virkelig vist fram sine indre kvaliteter. Visste du forresten at Tulipa er en slekt i liljefamilien?

Kilde:

Tulipantips
Wikipedia

FØLG GJERNE FURULUNDEN PÅ FACEBOOK – for skriblerier om hagetips, hagediller, hageopplevelser i egen og andres hager, hagedesign, hagestruktur, plantesammensetninger, interiør, grønnsaksdyrking, oppskrifter m.m.

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips! Lettvinn måte å holde deg oppdatert på alle mine hagetips og besøk hos andre hageentusiaster. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Share57
Pin2
Tweet
Share
59 Shares

Kategori: Planteportrett

Previous Post: «Januar #furulundenmånedsbilde Titt i hagen din i januar #furulundenmånedsbilde
Next Post: Bli med på hagefugltellingen 2020 Bli med på hagefugltellingen 2021»

Reader Interactions

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Primary Sidebar

Om meg

Hei, jeg heter Mette. Jeg er utdannet eiendomsmegler, men her inne er det mine hageopplevelser som råder. På Furulunden hageblogg får du se bilder og skriblerier om hagetips, hagediller, hageopplevelser i egen og andres hager, hagedesign, hagestruktur, plantesammensetninger m.m. I tillegg interiør fra eget og andres hjem

Kategorier

    Annonser Besøkshage Diverse Gjør det selv Hage Hagebøker Hagetips Hytta Interiør Jul Kjøkkenhage Kompost Konkurranse Krukkeblomster Mat Om meg Planteportrett Presse Pressetur Prosjekter På besøk hos Temareiser Ukategorisert

Facebookgruppen Hagetips

Velkommen inn
Reiseannonse - Urbantoglandlig

Nyhetsbrev

Meld deg inn i epostklubben min for tips og ferske innlegg!

Translate

no Norwegian
no Norwegianen Englishaf Afrikaanssq Albanianar Arabichy Armenianbs Bosnianbg Bulgarianzh-TW Chinese (Traditional)cs Czechda Danishnl Dutchet Estoniantl Filipinofi Finnishfr Frenchfy Frisiangl Galicianka Georgiande Germanel Greekht Haitian Creolehaw Hawaiianiw Hebrewhi Hindihu Hungarianis Icelandicid Indonesianga Irishit Italianja Japaneseko Koreanku Kurdish (Kurmanji)la Latinlv Latvianlt Lithuanianlb Luxembourgishmk Macedonianmg Malagasyms Malayml Malayalammt Maltesemr Marathimn Mongolianmy Myanmar (Burmese)ne Nepalips Pashtofa Persianpl Polishpt Portuguesepa Punjabiro Romanianru Russiansr Serbiansk Slovaksl Slovenianso Somalies Spanishsu Sudanesesv Swedishtg Tajikta Tamilte Teluguth Thaitr Turkishuk Ukrainianur Urduvi Vietnamese

Arkiv

Personvernerklæring


Levert av WebNext Digitalbyrå