Hvorfor skal du bruke sand som drenering i krukkene? Er det noe vi vet så er det at planter trenger oksygen. Det får de hvis du har sand i bunnen av krukka slik at plantene kan strekke røttene sine gjennom komposten og nedover i sanden.
Hvis det danner seg vann i bunnen av krukka, enten du bruker kongler eller lecastein, så har blomstene lett for å råtne. Så selv om det har funka for meg i mange år å bruke kongler i bunnen av krukka, så er det ikke dermed sagt at det er et godt råd hva drenering gjelder, i følge den kjente plantemannen Morten Bragdø i God vår.
Jeg forstår det når jeg tenker meg om. Røttene kommer jo ikke videre heller når jeg først har kongler og deretter aviser. Jeg holder dog fortsatt på at kongler fungerer godt til å fylle opp store krukker. Det er et lett materiale og som mange har tilgjengelig like utenfor stuedøra. Jeg vil så legge avispapir over konglene. Men selve dreneringsjobben, ja der fungerer nok sanden bedre.
HAGETIPS! Her hjelper jeg deg i gang med varmkompost – hagens gull!
Det er rart med alt det gamle vi har lært, det sitter godt. Men jeg er av den oppfatning at jeg vil drive hagen min på mest mulig naturlig vis, og det vil sikkert du også. Da tar vi vel med oss råd fra en plantemann som vil plantelivet det aller beste?
Dagens tips – bruk sand som drenering i krukkene dine
- Bruk sand nederst i krukkene dine
- Deretter 25-30 cm lag med kompostjord av den beste sorten
- Bruker du god kompostjord i krukkene dine, trenger du ikke bytte ut jorda hver sesong. Tvert om, jorda blir bare bedre og bedre år for år. Det jeg gjør er å ta av det øverste laget og tilføre kompostert jord, enten egen kompost og/eller for eksempel kukompost (sjekk at det er hovedsakelig organisk stoff i det du kjøper)
- Klipp bort det visne i krukka, og dytt rasket ned i jorda. Gamle røtter må i så fall tas opp og deles så de ikke ligger igjen i krukka som en diger klump.
- Du kan godt blande inn grønne blader og en epleskrott eller to også
Naturlige omgivelser gir best vekst. Levende kompostrik toppjord full av mikroorganismer og en drenerende naturlig sandrik bunn, gir en fantastisk sterk og sunn vekst uten sykdommer og skadedyr.
Tips til jord i krukker
- Vanlig plantejord (torv) er det ingen planter , kanskje bortsett fra noen myrplanter, som har glede eller nytte av.
- Når du kjøper kompostert jord, så sjekk at det inneholder mest av organsiske elementer – for eksempel minimum 70%
- Lecakuler er det fortsatt ingen planter som vet hvordan de kan nytte. Jeg tenker at de fungerer som fyllmasse når krukkene er store (se hva jeg skriver om det lenger oppe her).
TIPS TIL DRENERING I KRUKKER! Eventuell fyllmasse dersom krukkene er store, avispapir eller duk og deretter sand som drenering og god kompostjord på toppen som selve fundamentet for god krukkevekst.
Kilde:
- Morten Bragdø og Hageboka side 35
- Mine egne erfaringer
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Tabita Hildebrandt
Hei, jeg har lest om sand og skjønner konseptet. Men hva slags sand. Kan man f.eks bruke grovkornet fra Biltema? Jeg har prøvd den finkornet, men det ble for kompakt virket det som.
Mette Gry Larsen
Jeg har brukt fin sand som brukes i sandkasser, selv om det blir kompakt. Pass på at det ikke er blandet salt i som ofte brukes om det er strøsand. Spør gjerne i gruppen min, der er det mange flinke folk 🙂 Hagehilsen fra Mette
https://www.facebook.com/groups/1758787757517578 (Hagetips)