Det er minst 10 ting du kan gjøre i hagen om høsten, selv om nyere hagekunnskap forteller at det kan være store fordeler med å vente til våren med å rydde og klippe for mye i bedene.
Jeg husker godt at faren min ryddet i bedene og rakte løv om høsten. Det var sånn det skulle være den gang.
Det er mye bedre for plantene å vente med å rydde i blomsterbedene. Det er litt sånn som med tulipanløkene. Etter at blomsten er visnet, lar vi bladverket stå helt til det er visnet ned. Da lagrer planten næringen i løken/røttene.
Tenk på meitemarken
Et annet gode er at alt løvverket eller planterester om du vil, beskytter mot kulde. Har du løvfellende trær så kan du gjerne feie løvet inn i bedene dine. Her sørger meitemarken for å omdanne løvet til kompostjord. Og er det noe vi vil ha mye av i hagene våre, så er det nettopp skikkelig kompostjord. Yum, yum sier meitemarken.
Har du mye løv som samler seg på plenen er det et godt tips å klippe det med gressklipperen slik at det ikke ligger i hauger. Da blir det i overkant av hva meitemarken kan få unna for å si det sånn, og det blir lite luft igjen til gresset. Med oppklippet løv har du altså hjulpet til med nedbrytingsprosessen.
For å trøste deg som gjerne vil gjøre noe i hagen om høsten
Det finnes, som du vet, alltid noe å henge fingrene i når du har hage. I tillegg er det jammen mange fine kroppsøvelser som gjør godt for kroppen. Trimmen er en finfin bonus til hagearbeidet.
Her har du tips til minst 10 ting å gjøre i hagen om høsten
- Flytte planter, det er en ypperlig syssel nå om høsten. Når røtter hviler og jorden er fuktig og fin.
- Jeg stusser de høyeste plantene, slik som høstanemoner, storhjelm, høstormedrue. Dersom du har høye busker og planter som du engster deg for at snøen skal knekke, er det helt ok å klippe dem noe ned.
- Belegningsstein, grusstier og terrasser kan feies for løv og annet nedfall. Du kan også helle kokende vann på ugress som kommer opp i fugene mellom belegningssteinen.
- Ta en titt i takrennene og se om det er noe som kan fjernes der.
- Dersom du har frukttrær er det viktig å plukke opp all nedfallsfrukt. Den infiseres av sopp og andre ulumskheter. I tillegg kan nedfallsfrukten være godsaker for gnagere vi slett ikke ønsker å ha rekende rundt boligen.
- Plante blomsterløker som du vil skal pryde hagen din til våren.
- Sanke frø og plukke det du måtte ha av bær og frukt.
- Det hender jeg grafser litt i bar jord for å få opp ugresset. Ugresset sitter ganske løst etter all fukten om høsten. Så er det så deilig å titte rundt i bedene om våren og se at ugresset er borte.
- Skjære kanter rundt bedene.
- Klargjøre kjøkkenhagen. Legge på et dekke av kompost. Slik bruker du vinteren til å kompostere så du kan starte rett på såarbeidet på våren.
- Planlegge for neste år. Hvilke planter ønsker du å supplere i hagen. Hva ønsker du å så av grønnsaker. Kanskje har du erfart at det er enkelte grønnsaker du vil ha mer av i neste sesong og noen du vil utelate.
- Bestille frø
Resten venter jeg med til våren
Jeg liker å ha litt i høyden når frosten og snøen kommer. Da er det en god del som skaper skulpturelle former som er kjempefint å se på. Også innefra stuen.
Våger du deg tett inn på Tusenfryd eller andre planter som har rimfrost på seg, er de så usigelig vakre. Er du ikke enig?
Jeg kan jo håpe på at du som meg slipper å stresse med å rydde og klippe i hagen om høsten. Når vårsolen er her, er jeg så innmari hageklar at da klipper jeg av det visne og graver avklippet for det meste ned i jorden uten å mukke.
Kompost og nedbryting og meitemark og beskyttelse. Trenger jeg å si noe mer?
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dandre hageentusiaster.