Det er helt klart skiftende skydekke og ustabilt vær denne pinsen i Furulunden. Men det er vår i hagen med blomstring og rislende vannfontene. Blir ikke så mye bedre enn det. Dessuten er det første pinsen på mange år jeg koser meg i hagen her hjemme. Vi har nemlig solgt hytta vår denne våren.
Bli gjerne med på en rusletur rundt i Furulunden en fin dag i pinsen.
Heldigvis er det sånn at jeg har hatt mulighet til å planlegge hagedagene mine ut fra værmeldingen. Så snart den har vist opphold har jeg fartet ut i hagen for å få gjort det som jeg har hatt et ønske om å få til akkurat nå.
Ikke så mye riktignok, bare akkurat passe for å nyte og få ting på plass.
Når jeg ser denne vinrøde busken folde seg ut, mer og mer for hver dag, er det som om jeg kjenner at jeg har fått LØNN for strevet. Den satt tenker jeg.
Her forleden dag tok Tor og jeg en velfortjent pause i HAY-benken
Det skulle ikke mer til for at både vi og benken knelte forover. Jeg har nemlig ikke satt noe under føttene på benken og jorda er temmelig løs etter alt regnet. Så nedi jorda sank benken.
Da dukket det brått opp en ny oppgave for Tor. Finne noen trestykker som vi kan ha under beina på benken. Alltid noe å finne på altså.
Det kan saktens være flott å skue planter og busker fra en annerledes vinkel enn vanlig. De er jammen fine der de rager mot himmels.
Under stuevinduet er det et virvar av stauder og løker. Nå nyter jeg små blå og hvite fioler, tulipaner og løytnantshjerte like før rosa Allium dekker mye av bedet.
Snakk om vårglede.
HAGETIPS! En sirkel av brostein blir til – fra a-å. Her får du fremgangsmåten til sirkelen.
Det er virkelig en fryd for øyet og en lise for sjelen når alt formelig springer ut i full blomst. Jeg er glad i alle årstidene jeg, men akkurat nå kjenner jeg at våren har en helt spesiell plass.
Kan du gjenkjenne den følelsen?
Det er alltid med en viss sitring i meg når frukttrærne blomstrer. Er de for tidlig ute så rekker ikke insektene å gjøre seg klare til bestøvning.
Det gjelder mest for plommetreet her i Furulunden. Det blomstrer litt i tidligste laget synes jeg. Men i år har jeg sett insektene svinse rundt trærne, så det er med forventning jeg ser for meg godt med frukt og bær i år (moreller er nemlig bær, visste du det?).
På vei til bakhagen når jeg forlater forhagen en vårdag med rislende vannfontene
På vei ut av forhagen, like før jeg runder den frittstående garasjen (vi har to), så snur jeg meg for å få et overblikk over hagen herfra.
Oppsummering i forhagen er at det er en del som har tatt skade av den lange barfrosten vi hadde i overgangen fra vinter til vår. Så det har vært og er fortsatt en del som må klippes bort. Klematis må stusses og jeg synes barlindskulene også er litt pjusk i vår.
Pyttsann, det glemmes fort når det er så mye annet som ser ut til å ha tålt den harde sesongstarten godt.
I bakhagen – rett nok kalt rufsehagen – skjer det nye ting dette året
To nye små drivhus har blitt flyttet fra hyttehagen og hjem i bakhagen. Her skal det nemlig dyrkes mer økologiske grønnsaker enn det jeg har gjort tidligere. Her er jeg bare så vidt i gang med å så og plante ut forkultivert, sunt godteri.
Jeg planlegger et bed med kun sommerblomster i år
Det er ventebedet som tas i bruk. Så jeg har luket og ryddet (akkurat det var ingen stor jobb, men ting tar tid). Deretter har jeg satt noen bittesmå forkultiverte solsikker og i tillegg har jeg sådd en del.
Noen få blomster har jeg forkultivert og satt i mine små drivhus. Der prøver jeg å herde dem for utplanting så snart det er godvær og de har fått sine første blader over frøbladene.
Det er med en viss spenning jeg ser frem til resultatet i dette blomsterbedet. Jeg har vanligvis ikke så mye sommerblomster, men i år er det bryllup i familien og hva er vel hyggeligere enn å bruke blomster fra egen hage til å pynte bordene.
Jada, brudeparet har spurt om jeg vil være med å pynte bordene altså. Jeg har ikke bare tatt meg til rette liksom. I tillegg har de litt lik smak som meg, både når det gjelder blomstersort og farger, så dette kan bli gøy.
Jeg dyrker økologisk med vekstskifte så da er det viktig å spille på lag med naturen. Blomster innimellom trekker til seg nytteinsekter blant annet. Snegler liker tagetes, så om jeg tar en rundtur om kveldene og titter etter snegler håper jeg å finne dem ved tagetesene og ikke på grønnsakene. Jeg har også satt på kanter øverst på disse to pallekarmene.
Dessuten samplanter jeg slik at grønnsakene kan nyttiggjøre seg hverandre, om du forstår.
KJØKKENHAGE! Her får du mine tips til hvordan du kan dyrke grønnsaker økologisk. Kortreist og sunt.
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.