Her kommer en såkalender for urter og grønnsaker som du kanskje har lett etter. Vekstsesongen i Norge, fra første frostfrie natt om våren til første frostnatt om høsten, er ikke lenge nok for alle typer grønnsaker, urter og blomster til å blomstre og bli høsteklare.
Derfor er det mange som ønsker å forlenge sesongen med forkultivering innendørs. Særlig vekster som ulike kål- og løktyper, selleri, mais, agurk, rødbete, mange sommerblomster og urter egner seg til innendørs forkultivering før de plantes ute.
Såkalender for forkultivering og direktesåing
I denne artikkelen finner du én såkalender for innendørs forkultivering og utplanting av grønnsaker og urter, og én såkalender for direktesåing på friland. I tillegg kan du lese enkle veiledninger til forkultivering av tomater og urter.
NYHET! Høsten 2019 lanserte Nelson Garden et nytt vinterfrø-sortiment av grønnsaksfrø som man kan dyrke i drivhus og på friland hele året! Det nye sortimentet heter «Så året rundt» og består av nesten 60 ulike grønnsaker, blant annet kål-vekster, salater, rot-grønnsaker og forskjellige planteskudd.
Se Nelson Gardens video om vinterfrøene her: «Så året rundt»
Såkalander for urter og grønnsaker – forkultivering innendørs og utplanting av grønnsaker
I tillegg til denne såkalenderen er det lurt å lese frøposens anvisning om såing og planting. Utplanting vil variere ut fra hvor i landet du bor og hvilket klima du har rundt kjøkkenhagen din. Jeg har tatt utgangspunkt i Østlands-området.
Det er heller ikke noe i veien for at du sår etter tidspunktene som er angitt i denne såkalenderen. Noen av frøene er merket med seneste tidspunkt.
Du vil raskt gjøre dine egne erfaringer. Min erfaring er at det er mye som fungerer, selv om jeg ikke alltid følger bruksanvisningene på frøpakkene slavisk.
Gjør du deg egne notater for hvert år, kommer lærdommen for din kjøkkenhage kjapt. Og om du skulle feile er det bare å prøve på nytt. Øvelse gjør mester her som i alt annet vi øver på.
Det vil alltid være med et visst forbehold jeg anbefaler å plante ut i mai. Dette er noe du vil måtte se fra år til år og erfare ut fra hvilket område du bor i. Vi ser jo at klimaet endrer seg en god del for tiden også. Et år kan du oppleve at det er helt trygt å plante ut i mai, mens et annet år vil du få plantene dine ødelagt om du planter ut på samme tidspunkt. Er det noe som er helt sikkert, så er det at ingenting er helt sikkert.
JANUAR
1.-30. januar
- Chili – Utplanting fra ca 15. mai
- Artisjokk – Utplanting etter siste frost.
FEBRUAR
1.-15. februar
- Aubergine Utplanting ca. 15 mai eller ved laveste nattetemperatur +10ºC (drivhus anbefales eller veldig varm plass ute)
- Jordbær, måneds- Utplanting etter siste frost
15.-30. februar
- Asparges (pluggboks anbefales) Kan settes ut i drivhus fra april og plantes ut når den har vokst seg håndterlig (april-mai). Høstes om våren etter 3-4 år. Når du har fått den stor kan du ha den i 15-20 år.
- Paprika Utplanting (drivhus/drivbenk anbefales, eller veldig varm plass ute) fra 15.mai
- Purre Utplanting april-mai
MARS:
1.-15. mars
- Blomkål Utplanting ca 1. april – ca 15. juni
- Brokkoli Utplanting ca 1.mai -ca 30. mai
- Basilikum Utplanting ca 20. mai ved laveste nattetemperatur +15ºC
- Bladpersille Utplanting fra ca. 1. mai – ca 15. juni
- Gressløk Utplanting ca 1. mai til ca 15. august
- Lavendel Utplanting etter frost
- Oregano/Bergmynte Utplanting ca 1.mai – ca 15. juni
- Rosmarin Utplanting ca 15. juni (drivhus/drivbenk anbefales)
- Pak choi (sellerikål) Utplanting etter frost til august
- Salatløk Utplanting etter frost
- Sellerirot Utplanting ca 15. mai til ca 15. juni
- Sitronmelisse Utplanting fra ca. 10. mai
- Sjalottløk Utplanting etter frost
- Stevia Utplanting (Krukke anbefales) fra ca 10. mai
- Stilkselleri Utplanting etter frost
- Sølvløk Utplanting i mai
- Timian Utplanting fra ca 10.mai – 1. juni
- Tomat Utplanting ca 15. mai – ca 30. juni
15.-31. mars
- Kål, Hvit- Utplanting fra ca 15. mai- ca 1.juli
- Kepaløk Utplanting etter siste frost
- Persille (Krus-) Utplanting ca 15. mai – ca 15. juni
- Rødkål Utplanting fra ca 15. april – ca 1.juli
- Salat Utplanting april-august
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
APRIL
1.- 15. april
- Bønnevikke (forkultivering anbefales i Midt- og Nord-Norge) Utplanting mai-juni
- Dill Utplanting ca 10. mai – ca 15. juni
- Grønnkål Utplanting ca 15. mai – ca. 1.juni
- Koriander Utplanting etter frost, ca 10. mai – ca 15. juni
- Knutekål Utplanting ca 15. mai – ca 1. juni
- Kålrot Utplanting ca 15 mai- ca 1. juli
- Løpstikke Utplanting ca. 10.mai – ca 15. juni
- Mais Utplanting etter frost
- Melon Utplanting fra ca 1.juni
- Merian Utplanting ca. 10. mai – ca 15. juni
- Portulakk , Hage– Utplanting etter frost
- Rosenkål Utplanting fra ca 10. mai – ca 1. juli
- Russisk Estragon Utplanting mai-juni
- Sjalottløk Utplanting etter frost
- Salvie Utplanting når faren for nattefrost er over
- Spisskål Utplanting fra ca 15. juni eller ved jordtemperatur på +5ºC
- Squash Utplanting fra ca 15. mai – ca 15. juni
- Persille Utplanting fra ca 10. mai
15. – 30. april
- Agurk Utplanting ca 15. mai – ca 15. juni
- Brønnkarse Utplanting fra ca 10. mai
- Dill Utplanting ca 10. mai – ca 15. juni
- Gresskar Utplanting ca 15. mai – ca 15. juni
- Hodekål Utplanting ca. 15. mai
- Russisk Estragon Utplanting mai-juni
- Sukkererter Utplanting ca 10. mai – ca 1. juni
MAI
1.-30. mai
- Brekkbønner Utplanting ca 20. mai- 1. juni
- Fennikel Utplanting ca 1. juni
- Gresskar Utplanting ca 20. mai
JUNI
1.-30. juni
- Kinakål Utplanting ca 1. juli- 1. august
Herding før utplanting er viktig!
Før utplantingen må småplantene tilvennes vind, sol, lavere temperatur og lavere luftfuktighet. De første dagene før utplanting (jo flere dager jo bedre, inntil en uke) bør småplantene bæres ut på dagen og inn igjen om kvelden, helst settes i skyggen den første tiden og med gradvis økt utetid.
Såkalender for urter og grønnsaker – direktesåing av grønnsaker utendørs
Anbefalingene er basert på erfaringer med Østlandet som utgangspunkt.
MARS (I drivhus/drivbenk)
15.-31. mars
- Ruccola Fra ca 20. mars (tåler flere kuldegrader)
- Reddik Fra ca 20 mars (tåler flere kuldegrader)
APRIL(direktesåing ute)
1.-15. april
- Bladbete/Mangold
- Brokkoli til ca. 15. juni
- Erter Jorda må være minst +10ºC
- Gulrot Jorda må være minst +6ºC
- Knutekål
- Mainepe `Golden ball`
- Peppermynte Bør stå i krukke/potte da den sår seg lett
- Ruccola til ca 1. september, men unngå såing på midtsommeren; 15. juni -15. juli.
- Reddik
- Salat mix
- Salat plukk
- Salatløk
- Sølvløk
- Spinat til ca 15. juni og fra ca 15. august til ca 15. september.
15.-30. april
- Bønner (jorda må være +15ºC) til ca. 1. juli
- Bladbete til ca. 15.juni
- Brønnkarse til begynnelsen av august
- Erter Jorda må være minst +10ºC
- Kålrot
- Koriander Sås i varm jord
- Kepaløk
- Pastinakk
- Persillerot til ca. 15. mai
- Purre
- Sjalottløk
MAI (direktesåing ute)
1.-15. mai
- Agurkurt
- Bønnevikke
- Dill fra 1. mai til begynnelsen av august
- Fennikel
- Gressløk
- Løpstikke
- Persille
- Ruccola til ca 1. september, men unngå såing på midtsommeren; 15. juni – 15. juli.
- Rødbete til ca. 15. juni
- Sukkererter til ca. 15. juni
15-30. mai (direktesåing ute)
- Drueagurk. Jorda må være minst +15ºC. Dekkes med fiberduk frem til blomstring.
- Kjørvel Fra ca 15. mai til juli
- Portulakk
JUNI (direktesåing ute)
1. – 15. juni
- Salat mix – generelt for salat, unngå såing på midtsommeren – 15.juni-15.juli
- Salat plukk
- Salat, Romano-
- Salatløk
- Ramsløk
15. -30. juni
- Erter til ca 1. juli
- Knutekål til ca 1. juli
- Koriander
- Kålrot til ca 1. juli
- Mainepe `Enon Kanta`
- Reddik
- Vinterreddik
JULI (direktesåing ute)
1.-15. juli
- Brønnkarse
- Dill
- Mainepe `Enon Kanta`
- Japansk kål mix
- Ramsløk
- Reddik til oktober
- Vinterreddik til ca. 15. august
15.-30. juli
- Brønnkarse til august
- Dill til august
FORKULTIVERE TOMAT
- Så frøene 0,5-1 cm dypt i romtemperert såjord (veldrenert jord med svak gjødsling).
- Jorden skal være lett fuktig. Vann og trykke lett til før du sår. Vann gjerne fra skålen slik at ikke jorden i overflaten blir for fuktig. Bruk 20% flere frø enn du vil ha planter. 1-2 frø i hver potte eller plugg. Dryss lett jord over.
- Vi anbefaler å plassere småpottene eller pluggene i et minidrivhus oppå en varmematte. Lufttemperaturen bør være 22-26ºC under spiringen. Sørg for at frøene ikke tørker.
- Etter spiring må plantene ha lavere temperatur, ca. 18-20ºC, og gradvis mer lys, men ikke fullt sollys med en gang. Du kan gjerne bruke vekstlys.
- Frøplantene prikles (deles) over i egne potter når plantene har fått 2-4 par med blader etter kimbladene (frøbladene), det vil si etter ca 2-3 uker. Grav opp planten med en gaffel og plasser den med så mye røtter som mulig og med jord helt opp til de nederste bladene. For å unngå å skade transportkanalene i plantene bør de holdes i bladene, og ikke i stilken når de flyttes. Maks 1 plante per potte. Etter at plantene er priklet bør de skjermes for sterkt sollys i et døgn. De kan ompottes for andre gang ca 3-4 uker etter prikling.
- Gjødsling: Hvis du bruker jord som er tilsatt litt næring trenger ikke spirene å gjødsles. Hvis ikke, kan du gjødsle med 1/4 styrke etter 2 uker. Deretter med gradvis økt styrke opp mot gjødselens anbefalte dose ettersom planten vokser seg til.
- Utplanting kan gjøres når faren for nattefrost er over, på en solrik og varm vokseplass.
Såkalender for urter og grønnsaker – forkultiverte urter
- Så frøene i lett fuktig og romtemperert jord
- Du kan så 5-10 frø i én og samme potte, og senere prikle (dele) dem opp til enkeltplanter eller plante ut hele potteklumpen (ved laveste nattetemperatur +10ºC)
- Urtenes krav til jord er i hovedsak forskjellig for to hovedtyper av urter
- Middelhavsurter som timian, merian, oregano, og rosmarin vil ha mager og tørr jord
- Frodige urter med friske grønne blader som mynte, melisse, persille, gressløk, løpstikke, kjørvel, dill, koriander og estragon vil ha mer fuktig og næringsrik jord.
Gjødsling av krydderurter
Krydderurter er ganske nøysomme når det gjelder vann og næring. Hvis de får for mye gjødsel utvikler de stor bladmasse, men smak og aroma avtar.
Bruker du jord som er tilsatt litt næring, kan du enten blande i litt kompostjord etter en ukes tid, eller gi plantene flytende gjødsel (én gang i måneden).
Frøene skal sjelden dypt ned i jorden
Ca. to til tre ganger frøets diameter. Deretter dekkes det til med bare litt jord. Frø som er «lysspirende» trenger lys for å spire og må ikke dekkes med jord. Hvis frøene er «lysspirende» står dette på frøposen.
Den beste spiretemperaturen varierer for ulike krydderplanter fra ca 15 til 27 ºC, men for de fleste sorter er optimal spiretemperatur ca 22ºC.
Urter trives i høy luftfuktighet
Vi anbefaler derfor å bruke minidrivhus som holder på fuktigheten, men det går også helt fint å dekke til pottene med plastfolie.
Når frøene har spirt og fått sitt første bladpar etter frøbladene, bør de raskt få lys (vekstlys kan anbefales) og lavere temperatur, 15-18ºC. Med vekstslyset kan du samtidig dyrke andre planter i ca samme høyde, for eksempel salat, spinat og mikrogrønt. Salat og spinat tåler litt kulde og snøfall, og kan plantes ut i april. Salat kan sås flere ganger utendørs i løpet av sesongen og spinaten kan høstes opptil fire ganger hvis den ikke klippes helt ned.
Husk herding før utplanting. Sett plantene ut om dagen, beskyttet for vind og i skyggen de første dagene.
Her finner du flere tips til kjøkkenhagen fra Furulunden
- 6 ting du trenger for å lage kjøkkenhage i pallekarmer
- Hvordan dyrke grønnsaker økologisk? Kortreist og sunt
- Tips til egendyrket salat – ikke ta den opp med røttene
- Lag tomatplanter fra egne frø
- Tips til hvordan du lager dine egne papirpotter
- Varmkompost er hagens gull – tips til å komme i gang
Kilde til såkalenderen:
- Mine egne erfaringer
- Gartnerbutikken
May-Britt Eikemo
Hei!
Jeg lurer på hvilken type Liguster du har som du lager «kuler» og bedkant av? Jeg spør fordi det er jo så mange typer der ute, og du skriver bare Liguster.
Jeg bor i Oslo.
Håper på svar fra deg.
mvh
May-Britt
Mette Gry Larsen
Det er nok den som er mest vanlig i salg i hagesentrene. Spør etter en god sort til det su skal bruke den til 🙂 Hagehilsen fra Mette