I min leirholdige hage har jeg behov for jordforbedring, og det stadig vekk. Hva er egentlig jordforbedring og hvorfor er det viktig i jorden vi bruker i krukker, kasser, bed og kjøkkenhage?
Jorda består av planterester og levende småkryp i tillegg til næring, luft og vann. En jevn fordeling av disse gir jorden god struktur – som igjen gir friske planter i god vekst. Småkrypene (mikroorganismene) trenger luft og fuktighet for å hjelpe planterøttene med å ta opp næring, mens røttene også trenger god struktur for å utvikles godt.
Når strukturen i jorda er god, holder den dessuten bedre på vannet, og næringsstoffene blir lettere tilgjengelig for plantene. For å forbedre jorden, er det nyttig å vite litt om hvilke typer jord vi har i hagen. I de fleste tilfeller handler det derfor om å tilføre mer organisk materiale.
Jordforbedring av leirholdig jord
Leire består av ørsmå leirpartikler som kleber seg sammen til en klinete og tett masse – nesten fri for luft. Leiren tørker sent eller sjelden opp, men kan være rik på næringsstoffer. Den tette massen gjør det vanskelig for røttene å søke seg nedover i bakken.
Leirjord forbedres med kompost som har ligget en stund, eller gressklipp og oppkuttet løv, sammen med annet hageavfall. Unngå ugress og grove kvister. Oppkuttet flis fra kompostkvern kan blandes inn og gjerne gjødsel fra stall eller liknenede. Også grov grus kan blandes inn.
Jordforbedring av siltholdig jord
Silt ligger et sted mellom leire og sand og består av partikler i ulike størrelser. Derfor kan jorden pakkes sammen og bli tung. Jorden holder godt på fuktigheten og har middels med næring. Lite luft og hard jordskorpe trenger derfor organisk påfyll. Kompostjord eller organisk jord fra sekk blandes inn, gjerne med gjødsel fra stall. Gressklipp og annet organisk, grønt avfall fra hagen hakkes ned i jorden eller legges på toppen som dekke.
Jordforbedring av sandholdig jord
Sandpartiklene er ujevne og store, noe som gir åpne rom hvor vannet raskt trekkes gjennom sanden og skyller med seg næringsstoffene. Sandholdig jord er derfor tørr og mangler gjerne næringsstoffer og småkryp. Omdannet kompostjord blandes inn, gjerne med meitemark, eventuelt kompostjord fra sekk. Jo mer organsik materiale som tilsettes, jo bedre.
Sanden vil etter hvert holde på fuktigheten og næringen. Legg gjerne markdekke av gressklipp på stedet, og snart vil meitemarken trekke planterestene ned i bakken. Frø av grønngjødsling kan sås for deretter og vendes ned i bakken.
Forskjellig kompost som kan brukes til jordforbedring
- Kompost er organisk materiale som brytes ned til jord. Gratis og miljøvennlig jordforbedring. Bruken avhenger av hvor lenge det har ligget (altså styrken på komposten)
- Hageavfall som løv og gress kan komposteres i haug i en krok av hagen eller i en binge
- Matrester bør komposteres i egnet, lukket beholder for å holde mus og rotter unna
- Fersk kompost – under 4 måneder. Inneholder tydelige rester av hageavfall.Tilsvarer fersk gjødsel og må ikke komme i kontakt med planterøttene. Legges på overflaten av bedet.
- Moden kompost – 6-12 måneder. Brun med mindre plantedeler. Næringsrik, egner seg som toppdekke rundt busker og trær. Kan blandes inn i jord som mangler næring og organisk materiale.
- Kompostert jord – Minst 1 år. Nedbrytingen er avsluttet, komposten er blitt til jord. Inneholder lite nitrogen, men godt med viktige mikroorganismer. Brukes som ren jordforbedring, samt i krukker og kasser. Kan også kjøpes i sekk fra hagesentre eller bestilles fra gjennvinningsstasjoner.
Jeg tenker mer og mer på at kompost og jordforbedring som skal benyttes i kjøkkenhagen (og ellers) bør være økologisk. Det vil si at ku-, hønse- og hestekompost bør være fra gårder som driver økologisk landbruk. Helt og holdent økologisk er det ikke fra min varmkompost fordi det hender det er noe matavfall som ikke er dyrket økologisk. Jeg prøver dog å gjøre mitt aller beste for å slippe griftstoffer i det jeg spiser og i hagen forøvrig.
Flere artikler jeg har laget og som passer til jordforbedring og kjøkken hage
- Vår gode medhjelper, meitemarken – dens levesett og rolle
- Varmkompost er hagens gull, tips til å komme i gang
- 6 ting du trenger for å lage kjøkkenhage i pallekarmer
- Hvordan dyrke grønnsaker økologisk? Kortreist og sunt
- Tips til å bruke brennesle som gjødsel og styrkemiddel
- 13 variasjoner av hjemmelaget gjødsel til hagen din
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner på Facebook.
Informasjonen er hentet fra Hagelivoguterom – Kristin Granum Skoglund