Det vanskeligste for nybegynnere angående å så frø er å vente lenge nok før de sår
- Det er bare noen få sorter som skal såes i januar og begynnelsen av februar; Knollselleri, paprika, chili, purre, løk, persille, tomater(drivhus)
- Skal du så inne før slutten av mars, bør du ha vekstlys installert. Ellers blir det ofte lange strangler av plantene. Men kan du få satt dem kjølig etter spiring (12-15 grader) kan de fleste reddes uten vekstlys
- Spiretemperatur kaldt (13-18 grader) for salater, og ekstremt varmt (24-28 grader) for tropiske sorter som paprika
- Vær raus med frøene, noen ganger får plantene soppangrep i såbrettet. Så flere brett, følg med og fjern angrepne frøplanter
Råd til deg som sår for første gang
- Jeg vil anbefale deg som skal så for første gang, å begynne med sorter som kan forkultiveres inne i slutten mars/april slik som: sylt-/frilandsagurker, mais, squash, salat, kålrot, rødbete,
- Det er utrolig mye som med fordel kan sås direkte på friland (da kommer de ikke så tidlig, og flere insekter vil da ikke være noe problem)
- Flere sorter kan og bør sås på ettersommeren: Så som spinat, ruccola og gulrøtter til neste sesong,
- Dessuten er det smart å så kjappe sorter i porsjoner gjennom hele sommeren, slik som reddiker
Altså: Det ikke er nødvendig å så på vinteren for å få masse spiselig til sommeren
Frøsåing for blomster
- Hvis du vil så blomster inne, slik som for eksempel Kjempeverbena (Verbena bonariensis) og Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineus), bør du tidlig i gang gjerne januar/februar), og da må det lys til så fort de spirer. Unntaket er Blomkarse, som er fin å så i mars/april
- Tenk deg et staudebed hvor du trenger ettårige blomster for å fylle ut mellom staudene. Da kan du tenke deg at en Lollorossa salat eller andre praktgrønnsaker kan være like fint som lobelia og andre sommerblomster
- Det kan være morsomt å så ute på friland i mars/april. Da har du ekstra høye rillkanter og dekker det hele med hvit plast. Blir det ekstra kaldt en natt, så får du legge på et pledd. Slike bed tåler greit 5-6 kuldegrader.
Å så, vente og høste, er en klassisk øvelse i tålmodighet. Klarer du det, er det en sann fornøyelse.
SÅTIPS! I denne videoen får du fine såtips av plantemannen Morten Bragdø