Slik lykkes du med frøsåing: Jeg har ikke så stor plass til å oppbevare nysådde frø. Det lille jeg har sådd tidligere har jeg ventet med til ut i april for at spirene skal få mest mulig lys.
Men jeg har prøvd å så med plantelys. Jeg blir nemlig veldig inspirert av alle dere som sår i lange baner.
Det er klart at jeg også har lyst til å så litt tidligere for å komme skikkelig i gang. Og jeg vil gjerne gå for å få små og lubne planter. Ikke sånne lange og tynne greier som strekker seg etter lyset på utsiden av vindusruten. Da er det viktig at spirene får mest mulig lys. Derfor plantelys altså.
Har vi ro i stussen så kan vi vente til ut i april. Er du heldig så er det da nok lys som siver inn av vinduene. Da slipper du å bruke plantelys.
Tidligere anskaffet jeg to små drivhus som jeg har på hytta
Det betyr at noen av spirene som kommer opp her hjemme etterhvert, kan jeg sette i drivhusene. Andre frø vil jeg prøve å så direkte i drivhusene som er omgitt av plast.
Et annet tips er å la barn/barnebarn få egne potter med frø som de har ansvaret for. Det gir en lykke- og mestringsfølelse som er vel verdt å ta med seg. I tillegg er det jo ekstra gøy om barna blir glad i å leke seg i hagen. Det vet jo vi hageentusiaster er en lise for sjelen. Ikke sant?
Lenger ned her får du tips til hvordan du sår og jeg legger også ved en lenke til en video om frøsåing.
Slik lykkes du med frøsåing
- Bruk ferdigblandet såjord fra hagesenteret, eller legg et lite lag med sand i bunnen av en potte. Fyll deretter på med god kompostjord.
- Lag små groper i jorden og putt frø lett nedi, med god avstand mellom frøene. Hvis ikke du klarer det med de små frøene, må du tynne når plantene har kommet skikkelig i gang.
- Dryss et lett lag med sand over jorden etter at frøene er puttet i. Da unngår du at jorden sprekker og at det danner seg mose. Sanden sørger også for at plantene får litt luft og at de ikke råtner når de begynner å spire. Dersom du bruker såjord, er den porøs og fin å så i. Men da må du plante om spirene etter hvert samt gi dem mer næringsrik kompost.
- Vann godt før du dekker pottene med en glassplate eller et plastlokk. Plastfolie fungerer også fint. Sett pottene i et lyst rom som holder en romtemperatur på ca. 20 grader.
- Frøene begynner å spire etter ca. en uke. Når alle frøene spirer, fjerner du plasten/glassplaten. Hvis du sår tidlig så er det viktig med plantelys for at spirene ikke skal fyke i vei og bli lange og tynne.
- Dusj plantene godt og sett pottene i et litt kjøligere rom. Unngå direkte sollys.
- Plantene bør dusjes litt et par ganger om dagen. Når plantene har fått sine første karakterblad, de bladene som kommer etter de aller første hjertebladene, må plantene pottes om (dersom du har brukt såjord, den er nemlig næringsfattig).
- Midten av mars er en fin måned for å starte opp med frøsåing.
Å bruke plantelys gir meg en barnlig glede
Her ser du 2 stk. LED-plantelys 2, 60 cm til forspiring/forkultivering. Komplett sett med bordstativ, bakke, varmematte og tilbehør. Jada, jeg vet at jeg ikke trenger å bruke lys før det spirer i pottene. Dette er bare for å vise deg hvordan det fungerer.
Valg av plantelys – tips fra Hageselskapet
Plantelys er et stort fagfelt. Til private står valget i realiteten mellom vanlige lysstoffrør eller LED-lys. Spørsmålet er hvilken farge du bør velge. LED-lys gir mindre varme til omgivelsene, men ligger vanligvis høyere i pris enn lysstoffrør.
AV LED-lys finnes spesielle pærer og rør som gir rødt og blått lys til plantene. Dette får dem til å vokse uten overdreven lengdevekst. Fargen kan da oppgis i nm (nanometer). Da bør lyskilden gi omrking 640 og 450 nm. Kommer det opp mot 730 nm er lyset mørkerødt, noe som gir uønsket strekningsvekst. Vanlig LED-lys og lysstoffrør vil ha farge oppgitt i Kelvin.
Du bør velge en lyskilde som gir en farge nær dagslys. Se etter rør og pærer som gir minst 5000 K. Dette lyset er mye kaldere (hvitere/blåere) enn det varmhvite vi oppfatter som koselig lys. Lysrør heter da typisk 950 eller 860. Lyset bør stå på 12-15 timer i døgnet. Du bør legge vekt på hvor nær plantene du har mulighet til å henge lyset. LED kan henge mye nærmere, i og med at det ikke bidrar med mye varme.
Hageselskapet sier at de har oppal av tomater og chili i februar, og benytter LED-lys-rørarmatur fra Biltema som gir 4000 K. Disse henger ca. 20 cm over plantene og fungerer tilfredsstillende.
Med dette kan vi vel ønske hverandre lykke til med årets frøsåing da vel. Har du kommet i gang? Del gjerne noen erfaringer i kommentarfeltet på Facebook.