Jeg vil starte med å vise deg det første bedet i Furulunden. Siden det er flere av dere som spør om jeg kan dele utviklingen i hagen fra start og frem til nå, så skal jeg bruke noen artikler for å vise deg før-, underveis- og etter-bilder.
Da vi flyttet inn i Furulunden sommeren 2012, var det gjort noen grep som gjorde at det var enklere for meg å starte min vei videre med hagen.
Heldigvis hadde tidligere eier ryddet opp og gjort forbedringer før vi flyttet hit
Hekken rundt som besto av Berberis var fjernet og Aronia/Svartsurbær var plantet året før vi overtok eiendommen.
I veien fra garasje nummer to til inngangspartiet var det lagt belegningsstein med kanter av granittstein.
Bedet under stuevinduet var beplantet med Rododendron og roser i forskjellige farger som du kan se noe av i det første bildet over her.
Allerede samme høst ble rosene fjernet
Hvis jeg ville hatt roser i hagen, så var det uansett ikke de fargene og sortene jeg ønsket meg som forrige eier hadde plantet. Jeg hadde en tanke i hodet om hvordan hageuttrykket skulle være, i alle fall i stargropen. O den tanken inneholdt ingen roser. Jeg ville skape en hage uten roser. Ikke at jeg ikke liker roser, men det er for mer romantiske hager synes jeg.
Naboene var imidlertid glade for å overta de rosene jeg hadde. Da ble det jo likevel litt gjenbruk, kremt.
Den første høsten, 2012, fikk jeg satt noen få tulipanløk, sånn for å komme litt i gang.
Våren 2013 ble de store stuevinduene byttet ut
De gamle var punkterte og lakk vann og kondens på innsiden, så det var høyst nødvendig.
Noe av kledningen var råttent så det fikk Tor byttet ut. Året etter ble husfargen endret til brunsvart, en farge jeg har likt i mange år.
Den er nøytral til alle farger og strukturer jeg ønsker å ha i hagen vår. Over her ser du antydningen til hva jeg ville fortsette med i bedet under stuevinduet: To Buksbom.
Jeg kan antyde at jeg fra starten av hageutformingen ønsket å ta inn former som jeg har vært opptatt av i hele mitt voksne liv, rundinger (runde former) og firkanter (ikke nødvendigvis kvadrater). Da er Buksbom-kuler noen av innslagene.
Det første jeg gjør når jeg skal beplante et bed inntil en husvegg er å legge aviser og elvestein innerst. Under taket på huset kommer det sjelden regnvann.så der er det ikke grovilkår for noe.
Så hvorfor ikke avgrense bedet i tillegg til at jeg synes det er fint. De andre steinene du ser her er lagt for å kunne tråkke på inn til vannkranen. Husk også å unne deg en viss bredde/dybde i bedet, gjerne 1,5 meter.
Plant de staudene du ønsker deg og bygg gjerne bed i høyden med klatrestativer
Jeg velger å la klatrestativene stå fritt, altså ikke oppetter veggen. Da slipper jeg at noe ødelegger husveggen, samtidig som jeg synes det er kult med frittstående klatrestativer.
Det fineste og mest praktiske er å ha de høyeste plantene bakerst i bedet. Velg planter som passer til solforhold og jordsmonn. Det siste kan du jo bearbeide til nesten hva du vil hvis grunnlaget er sånn noenlunde.
Dessuten er det fint å tenke variasjon i planter som blomstrer eller har fine bladverk fra tidlig vår og utover høsten.
Dette bildet er fra 2016, og som du ser så har Klematis Bateman vokst klatrestativet over hodet for å si det sånn. Klatrestativet her er et brukt cd-stativ som jeg fortsatt har til annet bruk. Det er bare det at til denne Klematisen ble det for lite og spinkelt.
I 2017 er stativet byttet ut med et rustent et som jeg er kjempefornøyd med og som er romslig og høyt nok for denne Klematisen. Det er en type klatrestaiv jeg bruker flere steder i hagen.
Her er høstplantene i gang i 2016.
Jeg må smile litt av alle rådene jeg gir
De høyeste plantene bakerst og sånt. Som du ser har Høstanemonen spredd seg så de ikke lenger følger nevnte prinsipp. Da er det bare å sette spaden i jorden og flytte på dem hvis du er ekstra nøye på det. Noen lar jeg stå foran, andre flytter jeg bakover og andre igjen bruker jeg i et annet bed som ikke er helt ferdig.
Har du hørt utsagnet – nå er jeg ferdig i hagen?
Er det noe som blir ferdig i en hage da? Ikke her i Furulunden ihvertfall. Jeg flytter og planter om, stadig noe som det har blitt for mye av, eller for stort eller ditt eller datt.
Nye ideer blir det også en del flytting av. Her har du i alle fall en start på noe som du kanskje kan dra nytte av.
Er det noe du lurer på så ikke nøl med å spørre meg. Jeg svarer deg som best en hageentusiast kan.
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Ulla
Det er rigtig fint med alle de overvejelser du gør dig, og så sjovt at følge udviklingen i et bed ad gangen. Jeg kan også godt lide du tager huset i betragtning og får hus og have til at smelte sammen i en smuk enhed. Der er så mange ting at tænke over, men det er det jeg bruger vinteren til – alle planerne.
Vi er flyttet til en ny have for et halvt år siden og har fjernet Rhododendron'erne her i foråret. Roserne bliver det næste. Der er så mange andre planter jeg hellere vil se på, og roser er så irriterende med deres torne.
Glæder mig til at følge med i udviklingen af andre dele af din have. Det ser så godt ud – det du allerede har lavet.
Hilsner fra Ulla
Mette Gry Larsen
Så hyggelig at du kan ha nytte av å titte innom meg, Ulla. Lykke til med alle dine planer, det er en lise for sjelen å kose seg i hagen 🙂
Fruens Flora
Hei. Det er alltid moro å se før og etterbilder. Ønsker deg en fin kveld.
Hilsen Hanne-Lise.
Mette Gry Larsen
Det liker jeg så godt også, Hanne-Lise 🙂