Rosenlund rosarium i Småland er et flott parkanlegg med uttallige rosesorter. Da jeg ankom rosariet i Jönköping en vakker onsdag i mai hadde resten av reisefølget ikke ankommet. Jeg benyttet anledningen til å ta en titt inne i Rosenlund herregård som nylig var ferdig restaurert.
//Pressetur
Først og fremst var det rosariet vi var invitert til å beskue, men i og med at jeg også er interessert i arkitektur og historie, så jeg en mulighet til å se noe av det vakre interiøret som er restaurert tilbake til sin opprinnelsestid på 1700-tallet. Lenger ned i innlegget vil jeg vise deg litt mer av den gustavianske herregården som ligger så vakkert til med fin utsikt over Vättern.
Rosariet – et populært utfartsområde og regionalt klonarkiv
Rosariet er en vakker park med omkring 500 sorter roser med fokus på eldre varianter.
Rosenlunds rosarium er idag et populært utfartsområde i tillegg til at parken fungerer som regionalt klonarkiv for roser innen programmet for dyrket mangfold i Småland.
Dette er igangsatt for å ivareta tidligere sorter av roser for en bedre samordning og utvikling.
I Rosenlund rosarium finner du en peonallé, beplantninger av stauder, roser, klematisespalierer, dahliasamling m.m.
Parken er delt inn i rom som rammes inn av velfrisserte hekker av blant annet lind, agnbøk og buksbom.
Bruk av klatrestativer og espalierer i rust
For meg som er litt i overkant begeistret for bruk av rust i hagen, kunne jeg fryde meg over at jeg ikke er alene om den bruken. Det er noe med det nøytrale uttrykket som rust gir. Her er det plantene som skal fremheves, og klatreanordningene tre tilbake kun som støttespillere.
Skulle jeg beklage noe ved dette besøket, så må det være at vi var litt i tidligste laget for å se et fullt orkester av roser i full utfoldelse. Jeg fikk likevel en fin oversikt over en velordnet hage hvor det er gjennomgående forståelse for hvordan en hage skal kunne ivareta alle sine 500 forskjellige rosesorter.
Her får vi (pressegjengen fra Norge med journalist Cecilie Hauge Eggen i front) en gjennomgang av plantesorter, vekstvilkår og hvordan arkitekt Björn Kalin i Jönköping kommune har tenkt, og fortsatt tenker, om utviklingen av Rosenlund rosarium.
Rododendron, så langt øyet kan se, ned mot Vätterstranden
På vestsiden av den gustavianske herregården Rosenlund, ligger det et fantastisk parkanlegg av Rododendron. De spilte virkelig på stortrommen da jeg var på besøk, og smilte mot meg i alle fargenyanser du kan tenke deg. Herfra er det gangavstand ned til Vätterstranden hvor det er flotte bademuligheter, serveringer m.m. Jeg skulle gjerne tatt en dukkert i Sveriges nest største innsjø. Det flotte og varme været innbød virkelig til det, men dog ikke tiden vi hadde til rådighet.
Rosenlund herregård og rosarium
For å rettferdiggjøre denne vakre parken, har jeg lånt et bilde så du kan se den fantastiske roseblomstringen i Rosenlund rosarium.
Hvor du enn kommer i svenske herregårder, slott og andre større bygg, finner du alltid en svenskeovn.
I Norge har jeg som eiendomsmegler sett kakkelovner mye brukt i leiligheter på Oslos vestkant. Spesielt i de praktfulle, gamle leilighetene med god takhøyde. De er virkelig et møbel i seg selv og ikke bare en varmekilde.
Jeg begeistres over at gamle, praktfulle herregårder tas vare på og videreutvikles i vår tid.
Det er så mye spennende arkitektur og historie som med fordel kan vises og fortelles til stadig nye generasjoner.
På vestsiden av herregården fantes det tidligere et parkanlegg fra sent 1800-tall. Hagen vokste igjen og var kun et villniss inntil 2010, da den ble kartlagt med georadar.
Et gustaviansk parkanlegg med streng geometrisk hage
Da viste det seg at rett under det øverste jordlaget fantes det rester av det opprinnelige gustavianske parkanlegget.
Arkeologiske undersøkelser har siden kunnet bekrefte forekomsten av en streng geometrisk hage med parterrer, gangsystem, trebeplantninger, fiskedam samt et orangeri. For tiden tilbakeføres denne hagen til sin fordums prakt fra 1700-tallet.
Dette bildet har jeg tatt fra innsiden av herregårdshuset og viser agnbøkshekken som nettopp var plantet da vi var på besøk.
Det er så spennende å høre slike historier og så flott at det med dagens teknologi finnes så mange muligheter til å klare ut av hvordan den gustavianske herregården var i sin opprinnels på 1700-tallet.
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Pinnen nedenfor kan du lagre på Pinterest for senere bruk/lesing
Dette spennende besøket er gjort i samarbeid med Visit Sweden og Smålands turism.