• Forside
  • Hagetips
    • Hagetips
    • Gjør det selv
    • Hage
    • Planteportrett
    • Prosjekter
    • På besøk hos
  • Interiør
  • Jul
  • Om Meg
  • Presse
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Furulunden

Hageliv - Lise for sjelen

Header Right

  • Hagetips
    • Hage generellt
    • Hagetips
    • Gjør det selv
    • Planteportrett
    • Prosjekter
    • På besøk hos
  • Interiør
  • Jul
  • Søk
Svarthyll - Sambucus, et planteportrett og en teoppskrift - Her er deb i samplanting med flere busker og trær

Svarthyll, Sambucus, planteportrett og en teoppskrift

Svarthyll - Sambucus, et planteportrett og en teoppskrift - Her er deb i samplanting med flere busker og trær

9. mai 2019 // Mette Gry Larsen // Skriv en kommentar


Et gammelt ordtak sier at ”der man har hyll, honning og kål, blir doktoren en fattig mann!” Svarthyll –sambucus N. ‘Black lace’- med røde (nesten svarte) flikete blader. Jeg er betatt.  

Hyllebær er i slekt med moskusurtfamilien. Den var tidligere plassert i kaprifol familien, -Caprifoliaceae-, men ble reklassifisert på grunn av genetisk bevis.  

Mange arter er mye dyrket for sine dekorative blader, blomster og frukt.

Svarthyll -  Sambucus,  et planteportrett og en teoppskrift - Bladverket på svarthyll, sambuscaus N. 'Black lace'
Svarthyll -  Sambucus,  et planteportrett og en teoppskrift - Svarthyll i perspektiv

Mer info om Svarthyll

Dette er en busk med opprette greiener. Den kan bli ca. 4-6 meter høy, men det er hvis den ikke skjæres tilbake.  

Ikke gjør som jeg gjorde i 2017. Jeg skulle flytte den, for den skulle bytte plasss med et prydgress jeg har. Ivrig som jeg var ble det gjort midt på sommeren etter blomstring. Den ble så fornærmet på meg at den slapp hvert eneste vakre blad den hadde. Tror du ikke den sturte resten av sesongen!   

Men, tenkte jeg, du skal få stå der til neste vår. Du er jo så vakker at jeg ikke ønsker å gi slipp på deg så lett. 

Våren 2018 skyter den nye skudd og jeg går rundt med en varm hjertefølelse. Jeg har dessuten lovt den at jeg ikke skal tulle sånn en gang til. Den har bedt meg om å få stå der jeg har plassert den nå, og det skal jeg holde.  

Det anbefales at den skjæres tilbake om vinteren (men man kan stå over det første året etter planting). På den måten får den nye, vekstkraftige skudd.   Planten bør for øvrig stå fullt soleksponert for å utvikle god bladfarge, og det er nettopp på grunn av farge og form jeg har valgt den.

Svarthyll -  Sambucus,  et planteportrett og en teoppskrift - Svarthyll i blomst

Den blomstrer med rosa blomster i juni-juli og etterfølges av sortrøde bær. Både blomster og bær kan spises. Den er usigelig vakker, er du ikke enig?  

Erfaringer fra England tilsier at plantene er svært tolerante med hensyn til jordbunnsforhold, de trives både på stiv leire, dårlig drenert jord og på steder med høy pH-verdi.

Svarthyll -  Sambucus,  et planteportrett og en teoppskrift - Svarthyll med modne bær

Foto av bær: Randesund Hagesenter

Når bærene høstes, klippes hele fruktklasen av. Det kan lages saft og gelé av bærene. Bærene egner seg ikke til å benyttes direkte på grunn av dårlig smak, som noen karakteriserer som ”kvalmende”. Varmebehandling er derfor viktig før bruk.  

Blomsterklasene kan brukes til te

De plukkes helst i tørt vær straks de har sprunget ut.  De kan henges opp – helst i skygge – og lufttørkes.  Ved kunstig tørking, bør ikke temperaturen overstige 50 °C.  De tørre blomstene renses for stilker og lagres i tett emballasje.  To toppede teskjeer i ¼ liter varmt vann, trekkes i 10 minutter. Teen regnes for å være god mot hoste.   

Blomsterklaser til saft trekkes to dager i sitron og sukkerlake. Konsentratet blandes med kaldt vann til en sommerdrikk.  

Saft av bær tilberedes som varm drikk, eller suppe med eplebåter og er et bra tilskudd av C-vitamin om vinteren.

Advarsel om Svarthyll

Svarthyllbær spist rå kan gi kvalme og oppkast, noe som kan skyldes giftstoffer i steinene. Giftstoffene forsvinner ved tørking eller koking. Derfor anbefales det å bruke saften av bærene i stedet for å spise hele, friske bær    

TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Kategori: Planteportrett

Previous Post: « Idag har jeg gleden av å vise deg Marias drømmehage
Next Post: Min første reportasje i Hagelivoguterom »

Reader Interactions

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Primary Sidebar

Om meg

Hei, jeg heter Mette. Jeg er utdannet eiendomsmegler, men her inne er det mine hageopplevelser som råder. På Furulunden hageblogg får du se bilder og skriblerier om hagetips, hagediller, hageopplevelser i egen og andres hager, hagedesign, hagestruktur, plantesammensetninger m.m. I tillegg interiør fra eget og andres hjem

Følg Furulunden på Facebook

Kategorier

    Annonser Besøkshage Diverse Gjør det selv Hage Hagebøker Hagetips Hytta Interiør Jul Kjøkkenhage Kompost Konkurranse Krukkeblomster Mat Om meg Planteportrett Presse Pressetur Prosjekter På besøk hos Temareiser Ukategorisert

Translate

Arkiv

Personvernerklæring


Levert av WebNext Digitalbyrå

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å gi deg beste opplevelsen.OkMer detaljer