Å gå og se den flotte trehusklyngen i Vaterland ved Gamlebyen er en fryd for øyet og sjelen. Jeg inrømmer gladelig at det å komme inn i en bakhage og nyte hagelivets fred i en av boligene har stått på ønskelisten min lenge.
En romantisk hage i Vaterland
Så en dag tok jeg mot til meg og kontaktet Stine og Arne som bor i denne vakre, hvite boligen, og som har en sjarmerende hage å vise frem. De svarte ja på mitt spørsmål om å få besøke dem i deres hage i Vaterland, og ønsket meg velkommen til en hagevandring en ettermiddag med sol fra skyfri himmel.
Å nyte det landlige og fruktbare i en hage i Vaterland er et tilbud til deg og meg: Om å tre inn bak fasaden og se gamle frukttrær, drivhus, sittegrupper og masse gjenbruks-gjenstander. Len deg godt tilbake og nyt!!
En port trenger ikke kun å fungere som nettopp en port, men kan rett og slett være støtte og pynt til en vakker beplantning.
Et drivhus eller et uterom til å nyte ettermiddagskaffen i
Kan du tenke deg å sitte i drivhuset blant en blanding av nytt og brukt, med en kopp te eller kaffe i hånden, og bare kose deg en liten stund? Mens sommerfugler og insekter summer rundt Hurdalsrosen på utsiden, på let etter deilig nektar?
«Hurdalsrosen, «som en drøm i rosa tyll», har noen uttalt om denne blomstervillige rosen. Mer informasjon om den finner du nederst i artikkelen»
Værsågod, stig inn!
Pallekarmer med drivhus på toppen er både søtt og praktisk
Og toppvinduene kan fjernes. Noe som er praktisk når du reiser bort noen dager og ønsker at plantene skal nyte godt av et eventuelt regnvær.
Du trenger ikke å ha en kjempestor hage for å lage flere rom med sittegrupper og beplantninger rundt. Ofte kan hagen virke større ved at du tenker rom og inndelinger med sittegrupper og beplantninger.
Jeg håper du legger merke til alle gjenstandene fra 1960-tallet som Stine og Arne gjenbruker på en effektfull måte. Det er noe av avtrykket deres, som viser litt hvem de er og hva de ønsker skal prege denne pietetsfulle hagen. Hagen, som de med nennsomme hender ivaretar og utvikler.
Her kan du hilse på Stine og Arne
Jeg synes du kan få hilse på Stine og Arne som har bodd i denne boligen med den herlige bakhagen i 25 år. Arne kom flyttende fra Ålesund til Østlandet for flere 10år siden og Stine er vokst opp rett bak der min farmor bodde, innenfor Rødsbakken på Kråkerøy. Stas å få hilse på noen som har bodd like ved der jeg yndet å være som barn, nemlig i hagen hos farmor.
Jeg kom over denne hagen da jeg brukte forsiden av deres bolig i en artikkel jeg skrev om Vaterland i reisebloggen min. Sånn bildebruk går ikke upåaktet hen 🙂 Jeg ble kontaktet av ei barndomsvenninne som kunne fortelle at det er Stine fra Kråkerøy som bor her. Jeg fikk også høre av andre at de har en fin hage, og vips, så er jeg i gang. Å få se andres hage for så å vise den fram til alle dere som trofast følger meg, det er glede for meg!
Norgesglass og papirposer – artig å se hva sånt kan brukes til, ikke sant?
Her står jeg bak en Hurdalsrose og nyter synet av det hvitmalte huset som ligger like ved Østerelven. Ælva som renner stri og brusende forbi Vaterland og Gamlebyen.
Lev landlig og fruktbart i en hage i Vaterland: Det må være en lise for sjelen!
Å bli ønsket velkommen av sommerblomster dekket av en papirpose i en gammel kasse – JA TAKK!
Info om Hurdalsrosen
- Hardfør og robust buskrose med herdighet H7. Det vil si at den kan vokse over store steder av landet.
- Ifølge historien skal denne ha blitt tatt med til Hurdal og Norge fra Tyskland på 1800-tallet.
- Etter å ha fått etablert seg vokser den fort og kraftig. Den kommer gjerne opp i en høyde på 4 meter og nesten tilsvarende vid hvis den ikke beskjæres.
- Når den begynner blomstringen med et hav av rosa fylte blomster er den et syn. Den blomstrer kun en gang hvert år, men blomsterprakten er så flott når den først er i gang at det er verd det! Blomsten dufter nesten ikke.
- Hurdalsrosen klarer seg også fint med litt skygge på voksestedet. Den trives også i kystnært klima.
- Den blomstrer på fjorårsskudd og på små sideskudd fra eldre grener. Beskjæring kan gjøres på våren som andre roser. Denne rosen kan du med fordel også beskjære etter blomstring. Flere typer beskjæring er mulig, gamle og visne grener må bort men også tynning for å slippe lys og luft inn i busken. Dette vil være forebyggende mot råte og sykdom.
- Ønsker du å fornye busken kan den også tas ned til ca 20 cm, behold evt. de yngre skuddene. En mindre drastisk måte er å ta 1/3 av gamle skudd hvert år i 3 år. Da rekker nye skudd å få fin høyde slik at du har en fin busk hele veien. Hurdalsrosen liker som alle andre roser god jord og nok næring. Kilde: Hagebloggeren Skarpihagen.
Hagevandringen er over. Jeg takker Stine og Arne for at jeg fikk komme og nyte denne perlen i Vaterland ved Gamlebyen i Fredrikstad. Jeg blir glad i hjertet av sånt!
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.