For noen år siden fikk jeg kjøpt disse pepperkakene på en førjulsevent. Greia er nemlig den at de er litt myke inni og er utrolig gode. Altså gammeldagse pepperkaker.
Hvis noen av dere kan huske ingefærkaker som du fikk kjøpt da vi var små (det er saktens noen år siden).
I utforming og konsistens kan de minne litt om dem, men i smak likner de mer på vanlige papperkaker. Så hvis du ikke har bakt pepperkaker ennå, så er disse verdt å prøve.
Oppskrift på gammeldagse pepperkaker:
- 250 g smør
- 1/2 kg sukker
- 1/2 kg mørk sirup
Smeltes over svak varme til slett deig
- 1/2 ts pepper
- 2 ts kanel
- 1,5 ts nellik
- 1 ts ingefær
- 4 egg piskes sammen og blandes i ovennevnte
- Tilsett 1 kg speltmel (eventuelt hvetemel)
- 2 ts natron
Framgangsmåte på gammeldagse pepperkaker
Når alt er blandet godt sammen, ruller du pølser og deler dem opp i små biter som igjen rulles til kuler. Husk å ha litt mellomrom mellom kakene på brettet, de smelter utover til små runde kaker.
Stekes midt i ovnen på 180 grader, ca. 10-12 minutter
Jeg fryser de pepperkakene som ikke skal spises umiddelbart. Da er de så ferske og gode når vi skal nyte dem til kaffe eller te i juledagene.
Det blir ikke så mange sorter her hos oss i år. Grunnen er at jeg skal prøve meg på julekaker uten gluten, melk og sukker. Da begrenser det seg hos oss til vanlige pepperkaker med litt uvanlige ingredienser (med casavamel blant annet), marispankuler med valnøtter og kransekakestenger. Alt uten tilsetningsstoffer. Kanskje jeg vil prøve meg på fyrstekake også. Det er godt likt i familien her.
Hvilke sorter er det som ligger i kakeboksene hjemme hos deg da? Enten de er kjøpt eller bakt i eget kjøkken. Jeg ønsker deg fine dager fram mot julehøytiden.