Murtorskemunn – Cymbalaria muralis er en klatrer eller en god bunndekker. Den er et godt valg hvis du har et sted som du vil dekke av et vakkert grønt bladverk med yndige blå blomster.
Det du må se for deg er at den sprer seg veldig godt, så det bør være et sted hvor spredning er greit. Den kan klatre i mursprekker for eksempel.
I Furulunden har jeg plantet en liten rot i bakhagen/rufsehagen hvor den er velkommen til å spre sitt fine bladverk og nydelig blomster. I tillegg har jeg dem i krukker hvor de pryder hagen gjennom hele sommeren. Jeg har også en hvit sort, med etternavn ‘Alba’.
Mer informasjon om Murtorskemunn – Cymbalaria muralis
Murtorskemunn er en innført prydplante i maskeblomstfamilien som nå har tilpasset seg mange steder langs kysten. Plantene vokser i bergsprekker og murer og har karakteristiske blåfiolette maskeblomster.
Murtorskemunn er fra 10 til 50 centimeter lange og har krypende stengel. Bladene er tjukke, nyreformet og er fem- til nilappet. Blomstene er en til halvannen centimeter lange med kort nektarspore og finnes en og en i bladhjørnene. Blomstene er blåfiolette med to gule områder omgitt av et hvitt felt ved inngangen til nektarsporen. Formen på blomstene er av masketypen som har gitt navn til familien
Utbredelse ev Murtorskemunn
Denne arten har kommet til Norge, først med ballast i siste halvdel av 1800-tallet og etter andre verdenskrig som spredd fra hager. Fram til rundt 1950 var arten sjelden og fantes kun spredt ved ballastplasser. Men fra 50-årene har murtorskemunn vært i sterk spredning, trolig som følge av økt bruk av arten som prydplante i hager. Murtorskemunn finnes nå i store deler av landet, nord til og med Troms, men klarer seg ikke der vintertemperaturene er svært lave.
Til tross for at den opptrer i store mengder, så gjør den trolig ingen økologisk skade. Av kvartærgeologiske årsaker er Norge og de andre nedisete områdene meget fattige på planter som spesialiserer seg på bergsprekker og maurspredning. Murtorskemunn inntar derfor en tom nisje, uten å skade andre planter (eller dyr) i noen merkbar grad.
Denne arten, med preferanse for murer og bergsprekker, fortrenger ikke noe som helst.
Murtorskemunn Cymbalaria muralis er en flerårig urt, med rikelig frøsetting
Frøene spres med maur, dvs. over korte distanser. Arten er europeisk og mediterran og kom først inn med ballastjord, siden som hageplante brukt i murer og bergsprekker, og dette er hoved-naturtypene også for forvillete planter. Maurene drar frøene inn i sprekker i berg/mur.
Murtorskemunn er kommet til Norge på to måter
Med ballastjord i siste halvdel av 1800-tallet og på tidlig 1900-tall, og som prydplante som forviller seg i mursprekker og mellom steiner. Ballast-innførselen synes å ha vært den første med funn på ballastplasser i 1867 (Ho Bergen), 1878 (Øf Fredrikstad), 1884 (Oslo) og 1889 (AA Tvedestrand). Det er uvisst om det første funnet utafor en ballastplass, på Møhlenpris i Bergen i 1886, skyldes spredning med ballastjord eller ikke.
PLANTEPORTRETT! Bli bedre kjent med en annen bunndekker – Tråkkbregne – Leptinella Cotula i denne artikkelen her
Det neste funnet utenfor ballastplasser stammer imidlertid nokså sikkert fra spredning fra dyrkning, på Utstein kloster på Mosterøy i Ro Rennesøy i 1894 (og hit valfartet botanikere i over 80 år for å se bl.a. denne planten). Arten var en sjelden raritet fram til 1950 da den begynte å spre seg sterkt og raskt, trolig på grunn av mer dyrkning av den i hager.
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
KILDER:
- Egen erfaring
- Artsdatabanken
- Store norske leksikon
Marianne Brockmann Bugge
Hei, vi er i ferd med å bygge opp en «ny» hage på eiendommen vi har bodd på i Oslo i 25 år. Det startet med at oljetanken som lå midt i hagen måtte fjernes, og vi samtidig tenkte det ville være hyggelig å planere tomten som ligger i en bakke, og hvor huset ligger øverst, slik at vi nå i stedet får tre nivåer med trappetrinn og eseltrapp opp til huset. Jeg er på konstant leting etter inspirasjon i plantevalg og har allerede kommet langt i rammen for hagen, hvor en god del også er plantet. Nå er jeg mer og mer over på detaljene og ikke minst de tingene som bør med mens vi enda har gravemaskin tilgjengelig og det kan fylles på med ekstra jord osv. Kom over nettsiden din da jeg lette etter sirkel i kortenstål som bedkant. Liker og kjenner igjen stilen din og følger deg gjerne videre. Mvh Marianne
Mette Gry Larsen
Så hyggelig at du vil følge meg. Så spennende med «ny» hage. Vi flyttet hit i 2012 og har bygget opp hagen, litt hvert år 🙂 Lykke til videre! Mette