• Forside
  • Hagetips
    • Hagetips
    • Gjør det selv
    • Hage
    • Planteportrett
    • Prosjekter
    • På besøk hos
  • Interiør
  • Jul
  • Om Meg
  • Presse
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Furulunden

Hageliv - Lise for sjelen

Header Right

  • Hagetips
    • Hage generellt
    • Hagetips
    • Gjør det selv
    • Planteportrett
    • Prosjekter
    • På besøk hos
  • Interiør
  • Jul
  • Søk
Ramme Gård i høstdrakt - vakre byggverk gjennom hele gården

Ramme Gård, en eventyrlig virkelighet, kledd i høstdrakt

Ramme Gård i høstdrakt - vakre byggverk gjennom hele gården

5. oktober 2020 // Mette Gry Larsen // 6 Kommentarer

Ramme Gård, en eventyrlig virkelighet er utsagnet eierne av gården har valgt på sin hjemmeside. Jeg synes det gir en liten forsmak på hva du kan vente deg når jeg tar deg med på en hagevandring gjennom Havlystparken og noe av det nye som er bygget gjennom renoveringsprosessen som har pågått på Ramme over flere år.

Slik blir du møtt når du ankommer Ramme Gård – en eventyrlig virkelighet
Ramme gård - en eventuyrlig viskelighet - De nybygde hotellbyggene, kafeene mm.m

Noe av det som er nytt på Ramme, er hotellet med antikviteter, kunstutstillinger samt spisestedene. Her snakker vi kultur, natur og historie samlet på et vakkert og mangfoldig sted, Ramme Gård i Hvidsten, nær Oslofjorden.

Jeg velger å vise deg et omfattene bildemateriale fordi gården består av så mange detaljer. Likevel vil jeg påstå at dette er et sted som virkelig må oppleves i virkeligheten. Her er det liv rundt hver sving og en fantastisk inspirasjonskilde til sjelen. Dessuten er det en atmosfære her som det er krevende å formidle i en artikkel

Smaalensgåsa er godt ivaretatt på Ramme gård

Smålensgås regnes som den opprinnelige norske landrasegåsa

Den har også tidligere vært kalt norsk flekket gås og norsk landgås.

Standardisering av rasen ble gjennomført i Østfold på begynnelsen av 1900-tallet, der den gamle betegnelsen for fylket var Smaalenene og derav navnet på rasen. Det er grunn til å tro at rasen oppstod ved at østfoldingene som reiste til Sverige tok med gås hjem.

Det var ikke alle dyrene som var hjemme da vi besøkte Ramme, men ender og gjess var i hvertfall til stede. Lenger nede i artikkelen finner du mer informasjon om dyreholdet på Ramme Gård.

Her er det overnattingsgjester som deltar i kulturformidlingen på Ramme Gård blant annet
Det første fonteneanlegget du møter på i hagevandringen

Æresportalen som du ser over her er en replika (kopi) av originalen som Bergen by fikk bygget i 1736 til ære for Kong Christian VI av Danmark og Norge.

Kopien som står her på Ramme Gård ble bygget på slutten av 1980-tallet til utstillingen «Kongereisen» på Norsk Vegmuseum på Lillehammer.

Det er flere fontenter i Havlystparken
Fruktkurv utformet i stein

Hvis det ikke var for at dagen jeg ruslet rundt på Ramme Gård var preget av et typisk norsk høstvær, kunne jeg godt tenke at jeg vandret rundt i en italiensk eller fransk hage. Mye kan minne meg om hager fra sydligere strøk i Europa slik som Italia og Frankrike. Andre verdensdeler, som Asia, er også innlemmet på Ramme Gård ved statuer og beplantning.

.

Fossende og sildrende vann er det mye av på Ramme Gård

Jeg har vandret rundt i den eventyrlige virkeligheten på Ramme Gård en gang tidligere, men dette er en hagevandring jeg godt kan unne meg å gjøre flere ganger. Det er så mange inntrykk, så mye vakkert å se. Ikke minst detaljer som kan være fint å se i omskiftende årstider.

Dette er en hagevandring det ikke er enkelt å vise deg i bilder og tekst, det må oppleves. Jeg har samlet meg sterke inntrykk til minneboken.

Havlystparken

Idag skal du få være med meg på en uforglemmelig hagevandring gjennom Havlystparken, den makeløse hagen med sin beliggenhet i Herdighetssone 2 og utsikt ut mot Oslofjorden.

Alleen gjennom Havlystparken
En detalj fra steinsatte stier i Havlystparken
Fontene sette gjennom en bøkehekk
Mosegrodd staute i vakre Havlystparken
Ramme Gård - en eventyrlig virkelighet - vannet fremkommer i mage utforminger
Ramme Gård - en eventyrlig virkelighet - Damområdet med fontene
Svaner og statue i Havlystparken
Ramme Gård - en eventyrlig virkelighet - skulptur i et vann
Skulptur i en av de store dammene i Havlystparken - foto 4
Skulptur i en av de store dammene i Havlystparken - foto 3
Skulptur i en av de store dammene i Havlystparken - foto 2
Skulptur i en av de store dammene i Havlystparken - foto 1
Et stilleben i Havlystparken
Ramme Gård - en eventyrlig virkelighet - lysthus ute i dammen

Her finner du alt fra det norske til det eksotiske: Blomsterallé, urtehage, frukt- og rosenlunder, eng og arboret. Alt ivaretas av ansatte som arbeider hele året for å få frem det beste naturen har og by på til alle årstider.

Teatersal i det fri

Teater er det også plass til i den eventyrlige virkeligheten på Ramme Gård

På motsatt side av denne teaterkulissen (den står fast her) så kan du sette deg godt tilrette i amfiet og nyte vellyden av et orkester som spiller til en flott teater-/operaforestilling.

Kan du se det for deg? Når operafigurene titter ut av hvert sitt vindu og gir deg en kulturopplevelse du sent vil glemme.

En fantastisk frukthage

Kjøkkenhage til inspirasjon og glede

Når du trer inn i kjøkkenhagen er det bare å suge til seg av inspirasjon til egen hage. Kanskje du finner en liten flik som du kan bruke i utforming av din kjøkkenhage?

Jeg lar meg lett inspirere av alle espalierene/klatrestativene som er dekket av espaljerte frukttrær. I tillegg til hvilket uttrykk hagen får når de bruker espalierer til å dele inn rom med blant annet frukttrær og klatreplanter.

Og om det ikke skulle være noe du vil bruke i egen hage så er det fritt fram til bare å nyte synet av hva de har fått til på Ramme Gård.

Blant espaljerte frukttrær
På vei inn i fruktgården på Ramme Gård
Innrammete bed i frukthagen
Skulpturer og planter om hverandre

Selv på utedoen kan du lett bli inspirert av noe helt annet enn det egentlige ærendet ditt, kremt.

Skulpturer og statuer er det mange av rundt i Havlystparken

Parken inneholder også skulpturer som spenner fra oldtiden via mytologi og klassisk stil til vår egen tid. Her kan du oppleve verk fra kunstnere som Frans og Nico Widerberg, Peter Linde, Marian Heyerdahl og Per Ung.

Mosegrodd statue på Ramme Gård
Skulptur 3
Skulptur 2

Hagen har vært og er hjertet i Rammes kulturformidling, med konserter og teaterforestillinger. Her er det ikke gjort store forandringer siden jeg var på besøk her i 2013. Og godt er det. Det er bare å gi seg hen og nyte plantestrukturer, sammensetninger, farger (selv om parken er kledd i høstdrakt på denne tiden).

STØTVIG HOTELL! Hotellet finner du på Larkollen. Det er oppført og utstyrt i Hamptonstil og med utsikt mot evigheten. Her finner du den sjarmerende bakgrunnshistorien for hotellet og masse fine bilder.

Nå beveger vi oss på vei ut av kjøkkenhagen på vei tilbake til utgangspunktet for vår hagevandring

Det er lett å bruke god tid på denne vandringen. Det er så mye å ta inn, altfor mye egentlig. Så en tur rundt her på egen hånd uten guide er noe jeg ønsker meg til en reise tilbake til en evntyrlig virkelig på Ramme Gård.

Ramme Gård, en eventyrlig virkelighet - Bro over en dam
Dam med vannliljer

Det bærer over broer, langsmed vannspeil som er vakkert beplantet. Samme hvor du går og vender blikket, er det noe fint å feste blikket på.

Alleen som strekker seg gjennom Havlystparken på Ramme Gård
Noen få Dahliaer som fortsatt blomstrer
Artisjokker

Alleen som går fra æresportalen og opp- og nedover til deler av Havlystparken er variert og vakkert beplantet på begge sider.

Selv om det bar preg av høst da jeg var på denne reisen, så jeg det litt tidligere på høsten sist jeg besøkte Ramme Gård.

Likevel er det fint å se en hage med høstdrakten på. Høstfargene bærer bud om en dvaletid som nyter hvilen før et nytt år trer fram og som vil vise besøkende blomster til de forskjellige årstidene.

Petter Olsens private landsted

Det ligger der så norskt som det kan bli. Her ferierer han og familien hvert år, midt i det norske og samtidig så eksotiske hageuttrykket som du blir innhegnet av når du besøker Ramme Gård.

Stedet er et arvestykke som tidligere eier ville vært stolt av å se i nåtid. Hvordan Petter Olsen har ivaretatt gården og nyutviklet den slik at det blir et kulturelt uttrykk som burde være viden kjent for oss som liker å omgi oss med så mye vakker hagekunst – i alle fall for en stakket stund.

Ramme Gård, en eventyrlig virkelighet - Stien opp til Petter Olsens private del av Ramme Gård
En vakker blomsterallé viser vei opp til innehavers private del av eiendommen.
Ramme Gård, en eventyrlig virkelighet - En del av landstedsdelen på Ramme Gård
Krukker i den private delen til Petter Olsen
Ramme Gård, en eventyrlig virkelighet - Inne på den private delen av Ramme Gård

FØLG FURULUNDEN PÅ FACEBOOK – for skriblerier om hagetips, hagediller, hageopplevelser i egen og andres hager, hagedesign, hagestruktur, plantesammensetninger, interiør, grønnsaksdyrking, oppskrifter m.m.

Ramme Gård, en eventyrlig virkelighet - Privat lysthus på Ramme Gård
Ramme Gård, en eventyrlig virkelighet - Et praktbygg som innleder til alleen i Havlystparken
Bak æresportalen ser du glimt av Oslofjorden
Ramme gård - en eventyrlig virkelighet En del av det private området til Petter Olsen

Jeg er helt mo i knærne etter denne hagevandringen. Ikke fordi jeg er sliten av å innta hele denne vakre Ramme Gård, men mer fordi inntrykkene er så mangfoldige.

Det er så fint å kunne vise dette frem for deg slik at du kan fristes til å få med deg et besøk på Ramme Gård, en eventyrlig virkelighet, enten du bor i nærheten eller du legger det inn som en del av Norgesferien som du planlegger.

En svane svømmer still i Havlystparken

Dyrehold på Ramme Gård

Det er holdt dyr på Ramme siden bronsealderen. Også Edvard Munch adopterte denne livsstilen. Kunstnerens gode venn Jappe Nilssen skrev: Han har isolert sig ganske fra omverdenen og lever dernede på sin eiendom bare sammen med et hundretal af dyr.

Munchs eiendom ligger helt nede ved Oslofjorden og har vært i Petter Olsens eie siden 2001.

Petter Olsen overtok Ramme gård i 1966 og har siden 1986 drevet gården økologisk. I dag finner du bl.a. husdyr som hester, kyr, griser, sauer, høns, gjess og ender, samt eksotiske fugle- og fiskearter i forbindelse med parkanlegget. De holder bier og produserer egen honning. Nesten alle dyreartene er utrydningstruede.

Det økologiske landbruket krever høy dyrevelferd. Dyrene har utearealer for bruk hele året. De lar kalver, lam og grisunger være med mor så lenge som mulig. Hos dem er melken forbeholdt kalven, men blir det noe til overs lager de ost, smør eller andre godsaker.

Jordbruk på Ramme Gård

Økologisk mat er fremtiden. Vi må tilbake til et resirkuleringssamfunn og stimulere til en mer bærekraftig utvikling, sier Hans Kjærås, grønnsaksbonden på Ramme.

På denne gården brukes verken kunstig gjødsel eller farlige plantevernmidler.

Økologisk jordbruk stimulerer til en mer bærekraftig utvikling og er mer klimavennlig enn tradisjonelt landbruk. Produktene er renere, får mere smak og har høyere næringsverdi enn ikke-økologiske produkter.

Økologisk jordbruk krever kunnskap og omtanke, men gir en ekstra verdi og kvalitet i jordbruket. Hans Kjærås, grønnsaksgartneren på Ramme gård, har solid erfaring med økologisk jordbruk. Grønnsaksproduksjonen deres tilstreber å ha et femårig vekstskifte, for å holde på jordens fruktbarhet og forhindre sykdommer og ugress.

HVALER GJESTEHAGE! Inspirerer deg til lagspill med naturen – se mer om det i denne artikkelen her.

Nytt i 2020 på Ramme Gård er Ramme fjordhotell

Ramme fjordhotell ligger midt på gården i et miljø med frukttrær, jorder, drivhus, fjøs, stall og diverse husdyr rundt. Rommene er fordelt over 2 bygg, Herberget, bygget i 1780-talls stil, og Brenneriet, bygget i 1880-talls stil. Disse er innredet med antikviteter og tidsriktige møbler. Her kan du velge mellom suiter, enkeltrom, dobbeltrom, to sengs-rom og på forespørsel; Edvard Munchs hus ved sjøen eller paviljonger i parken.

På Ramme Fjordhotell vil det serveres økologisk mat etter sesong. All maten er ureist/kortreist, fra egen gård eller gjerne i kombinasjon med produkter fra andre lokale produsenter.

Vårt besøk i kaféen og gårdsbutikken

Gresskarsuppe i kafeen på Ramme Gård

Denne gang var jeg på Ramme Gård som en del av Hvaler Hagelags turarrangement. Vi skulle blant annet spise felles lunsj i kafeen. Det ble en litt dårlig opplevelse.

På dette feltet har Ramme Gård en forbedringsjobb å gjøre fremover. Hele gruppen vår ble plassert i et kaldt drivhus hvor ikke varmelampene var satt på. Varmelampene ville gjort opplevelsen bedre i og med at det var en kjølig høstdag.

Etterhvert fikk de ordnet plass til de aller fleste i gruppen, men ikke alle, i den koselige kafeen/gårdsbutikken.

I tillegg var det to i reisefølget som hadde sendt inn spesielle matønsker ut fra mat de ikke skal ha. Det hadde de ikke forberedt og det betød at vi måtte finne løsninger som langt fra var optimale. I og med at det ikke var reservert plasser til oss inne i kafeen/gårdsbutikken, ble vi ved omplasseringen spredt rundt i hele lokalet. Men som sagt, dette regner jeg med at de retter opp i fremover slik at andre ikke opplever det samme som oss. De som hadde ansvaret i kafeen var dog blide, beklagende og imøtekommende. Noe som hjalp sånn noenlunde på totalinntrykket i kafeen.

Generell informasjon om Ramme Gård, en eventyrlig virkelighet

  • Kulturdestinasjonen Ramme Gård gjenåpnet sommeren 2020
  • Gården ligger ca. 40 minutters kjøring fra Oslo, mellom Drøbak og Son.
  • Tunet på Ramme Gård er åpent for alle fra 11 – 17 mandag og tirsdag, 11 – 19 onsdag til søndag. Her kan du gjeste restauranten og kroen, den kombinerte kafeen og gårdsbutikken, eller oppleve deres nye kultursti. Her trenger du ikke billett.
  • For å besøke den eventyrlige Havlystparken, er det nødvendig at du kjøper din billett på forhånd via Ticketmaster.no. De kan tilby private gruppeomvisninger for inntil 20 personer alle dager, med unntak av mandager og tirsdager.
  • Det er også mulig å få kjøpt enkeltbilletter til deres faste oppsatte hagevandringer på lørdager og søndager. De setter også opp ekstravandringer ved behov, billetter til dette kan kjøpes i kafeen ved ankomst. Informasjon om oppsatte ekstravandringer fås på forespørsel.
  • For kunstvandringer gjelder de samme anvisninger.
  • På Ramme Gård vil du finne aktiviteter for blant annet barnefamilier og kulturarrangementer både innen- og utendørs.
  • Stedet kan blant annet leies til bryllupsfeiring.

Tilbudet på Ramme Gård – en eventyrlig virkelighet er så vidt og innholdsrikt at jeg henviser deg videre til hjemmesiden til Ramme Gård for å få enda mer informasjon.

Jeg takker for omvisningen og drister meg til å si: På gjensyn! Dette er et sted jeg vil bruke mer tid på ved neste besøk. Da vil jeg for det meste nyte omgivelsene og ikke fly rundt som ei huggærn høne for å knipse hundrevis av bilder til minneboken.

Takk for at du tok deg tid til å se gjennom denne artikkelen. Jeg håper det har vært til inspirasjon for deg.

Kilder:

  • Ramme Gård
  • Egen opplevelse

NYHETSBREV! Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Lettvinn måte å holde deg oppdatert på alle mine hagetips og besøk hos andre hageentusiaster. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Share109
Pin4
Tweet
Share
113 Shares

Kategori: På besøk hos

Previous Post: «Drivhus og dam i hagen til Wenche På hagevandring hos Wenche – til nytte og glede
Next Post: Velkommen fra hage til stue, Høstanemone – Høstsymre! »

Reader Interactions

Kommentarer

  1. Lise Nymark-Engelstad

    5. oktober 2020 at 21:45

    Fyttikatta så flott og spesielt Mette! 🌿🌼 Skulle ha vært der i sammen med deg, men brukte opp min reisekvote på en langhelg i en lavkorona periode. Vi gikk da fra torvet i Hvitsten og opp mot Ramme, møtte en diger stengt palisadeport og viste fingeren til et Olsensk overvåkningskamera. Fikk flott servering i drivhuset senere etter inngang fra riktig side. Min mann påstår at hans tidligere svigermor Maria solgte sin leilighet ved Skarpsno til Petter Olsen. I den var det en gyngehest som fulgte med, men den måtte få stå å se ut av vinduene med utsikt mot Oskarshall, hun forklarte at trehesten opprinnelig kom derfra. Den måtte få lov til å nikke i riktig retning! 😄🐴

    Svar
    • Mette Gry Larsen

      5. oktober 2020 at 23:06

      Takk for hyggelig tilbakemelding. Var du rundt i hageanlegget også?

      Svar
      • Lise Nymark-Engelstad

        7. oktober 2020 at 15:23

        Hei igjen, dessverre, vi hadde program videre i Son, ønsker meg ny tur til Hvitsten en vakker dag. Fantastisk å se dine fine bilder. 🌼🌿🌸🥰

        Svar
        • Mette Gry Larsen

          12. oktober 2020 at 12:19

          Takk. Det er virkelig verdt et besøk om du er på disse trakter Lise 🙂

          Svar
  2. Sølvi Gulbrandsen

    12. oktober 2020 at 10:45

    Fantastisk vakre bilder og flott skrevet❤️

    Svar
    • Mette Gry Larsen

      12. oktober 2020 at 14:31

      Tusen takk for din fine omtale, Sølvi! Glede!

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Primary Sidebar

Om meg

Hei, jeg heter Mette. Jeg er utdannet eiendomsmegler, men her inne er det mine hageopplevelser som råder. På Furulunden hageblogg får du se bilder og skriblerier om hagetips, hagediller, hageopplevelser i egen og andres hager, hagedesign, hagestruktur, plantesammensetninger m.m. I tillegg interiør fra eget og andres hjem

Kategorier

    Annonser Besøkshage Diverse Gjør det selv Hage Hagebøker Hagetips Hytta Interiør Jul Kjøkkenhage Kompost Konkurranse Krukkeblomster Mat Om meg Planteportrett Presse Pressetur Prosjekter På besøk hos Temareiser Ukategorisert

Facebookgruppen Hagetips

Velkommen inn
Reiseannonse - Urbantoglandlig

Nyhetsbrev

Meld deg inn i epostklubben min for tips og ferske innlegg!

Translate

Arkiv

Personvernerklæring


Levert av WebNext Digitalbyrå