Det er jo så utrolig mange å velge mellom og her gir jeg deg tips til noen bunndekkere i hagen. Forhåpentligvis kan det være til nytte og inspirasjon for deg. Og som et bærekraftig ugressmiddel er det særs effektivt.
Fioler som bunndekkere i hagen
Det finnes mange forskjellige fioler som egner seg godt som bunndekkere, -vioal odorata ‘alba’- som du ser over her, er en av dem. De sprer seg en del. Hos meg sprer den seg ikke mer på en sesong at det er enkelt å luke bort det jeg ikke ønsker.
Vær litt obs på at fioler er fremmede arter, det betyr ikke at den er forbudt å ha i hagen sin, men at du må passe på at den ikke sprer seg utenfor hagen. din.
TIPS!! I denne korte artikkelen kan du lese om hvordan fiolen fikk navnet sitt 🙂
Noen av Fiolene – som denne – har et ekstra fint bladverk, noe som gjør seg godt i bedet også når de ikke er i blomst. Denne vakre Fiolen har et fint navn også -viola labradorica ‘purpurea’-.
Geranium er en klassiker når det gjelder å dekke bunnen av bedet.
Geranium er en kjent og kjær bunndekker
Den finnes i mange farger og bladverk og kan i løpet av en sesong dekke et stort område og dermed er det lett å dele den til andre steder du ønske å ha den.
Jeg er god på å bruke sekkatøren/hagesaksen og geraniumen klipper jeg som regel ned etter blomstring. Da svarer den med et flott, nytt bladverk, og er jeg ekstra heldig så får jeg se enkelte nye blomster på ettersommeren.
Myske -galium odoratum
Den er en favoritt hos meg. Den har et utrolig fint bladverk også etter at blomstringen er over. Vær oppmerksom på at den sprer seg enormt, så plasser den på et sted hvor du tillater spredning.
Vårkjærminne -omphalodes verna- er også veldig søt når den tidlig om våren dukker opp med sine små klarblå blomster. Sprer seg med rotutløpere.
PLANTEPORTRETT! Les deg gjerne opp i artikkelen min om Vårkjærminne, en plante som vekker vårglede
Hasselurt -asarum europaeum- er fresh grønn, med nyreformede blader, og passer også fint i skyggeområder, der den trives ekstra godt.
Det er den du ser helt til venstre i forgrunnen i bildet. Bildet er tatt i den forrige Furulunden.
Denne krypende søtnosen kan være Veronica Prostrata. Sikker er jeg ikke , men kanskje du kan hjelpe meg for et sikkert sortsavn?
Når det gjelder plassering av disse bunndekkerne er det slik at jeg prøver meg fram, jeg synes ofte de tåler mer skygge/sol enn anbefalt.
Saxifraga er en kjent bunndekker for mange. Denne sorten jeg har her sprer seg veldig bra og har større blomster (hvite) enn den du vanligvis ser i Hagesentrene.
Murtorskemunn er en bunndekker som sprer seg helt vanvittig
Så mye at da vi flyttet så tok jeg ikke med en rotbit av denne til vår nye hage. Men så angret jeg på det, for den er helt uimoståelig synes jeg. Heldigvis hadde jeg gitt bort en avlegger til min mamma som hadde den i krukke på balkongen sin.
Der fikk jeg en ny avlegger og nå har jeg den både bak i rufsehagen og i krukker. Dessuten har jeg anskaffet meg en hvit Murtorskemunn også.
Her i Furulunden blir planter flyttet hvis de ikke trives, og det ser man jo gjerne etter en sesong. Det hender det går bedre enn antatt når man setter dem et annet sted enn det som er anbefalt.
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Thone Harriet Johansen
Hei, jeg vil gjerne bli medlem i epost-klubben din. På forhånd takk!
Thone Harriet Johansen
Leca blokker på terrassen.
Mette Gry Larsen
Da må du melde deg inn på bloggsiden (nyhetsbrev 🙂
Marte
Hei.
Svarteliste har endret navn til fremmedartsliste, kanskje derfor du ikke har funnet den?
Her er en oversikt:
https://www.blomsterringen.no/lenker/fremmedartslista/
Takk for all hageglede du deler 🌱💕
Mette Gry Larsen
Hei Marte! Takk for din fine tilbakemelding og link 🙂