Å dyrke frilandsagurk (agurk på friland) fra frø og rett ut i hagen er fullt mulig i Norge – og det kan gjøres bærekraftig med litt planlegging.
Dyrking av frilandsagurker, steg-for-steg-guide
- Velg riktig frø
Gå for frilandsagurker, ikke drivhusvarianter. Se etter sorter som ‘Marketmore’, ‘Fatum’ eller ‘Beth Alpha’ – de tåler norske forhold bedre.
Økologiske frø er et godt valg for bærekraftig dyrking. Du finner noen sorter i nettbutikken Solhatt - Såing av frø
Forkultiver inne: Start i april/mai, 3–4 uker før utplanting. Frøene spirer best ved 22–25°C, så et varmt sted (f.eks. varmekabler eller et minidrivhus) er fint.
Bruk små potter med såjord, og plant 1 frø per potte, ca. 1,5 cm dypt.
Etter spiring: Sett plantene lyst og kjøligere (rundt 18–20°C) for å unngå at de blir lange og slengete. - Jordtype og plassering i hagen
Jordtype: Agurk trives best i lett, næringsrik, veldrenert jord med mye kompost.
En sandholdig leirjord som er forbedret med kompost og husdyrgjødsel er ideell.
Plasser plantene i solrikt og lunt hjørne av hagen. Vindskjerming er en bonus! - Utplanting i hagen
Når natten holder seg over 8–10°C, vanligvis etter 20. mai–10. juni avhengig av hvor i landet du bor.
Herd plantene først ved å sette dem ut noen timer om dagen over 4–7 dager.
Plant dem med 40–60 cm avstand, og gjerne med en klatrestøtte eller la dem krype på bakken (men det øker soppfaren noe). - Stell og bærekraftige grep
Vanning: Hold jorda jevnt fuktig, men ikke klissvåt. Topp gjerne med gressklipp. Det holder på fukt og reduserer ugress.
Næring: Tilfør jevnlig brenneslevann eller annen organisk næring.
Skadedyr: Bruk insektnett tidlig om du har problemer med skadedyr. - Unngå kunstgjødsel og torvjord – det er mer miljøvennlig.