Jeg har fått forespørsler om å vise flere oversiktsbilder fra hagen min, spesielt fra deg som ønsker inspirasjon til eget hagedesign. Da starter jeg likegodt med en oversikt hvor jeg står på trappen til inngangspartiet og ser utover.
Hagen startet såvidt sitt nye liv sensommeren 2012 da vi flyttet inn på eiendommen. Alt det du ser i denne bloggposten er gjort i løpet av den tiden, fram til 2018/-19.
PROSJEKT/HAGETIPS! I denne artikkelen viser jeg hvordan jeg lager rektangulære bed
Her får du noe av min inspirasjon til ditt eget hagedesign
Fordi tomten er flat, bygger jeg i høyden med klatrestativer
Jeg er også glad i å bruke struktur, bladformer og -farger. Som grunnlag for alt jeg planter i Furulunden, tenker jeg blant annet:
- Jordsmonn. I Furulunden er det pakket leire, så den må bearbeides for at plantene skal få oksygen. Jeg bruker for det meste kompost i bedene. Jeg har både kald- og varmkompost å ta av, i tillegg har det gått med noen sekker med kukompost for å si det sånn. Det kan også være lurt å bruke en del sand blandet i komposten. Det gjør jorden ennå mer luftig
- Hvilke planter som trives hvor, i forhold til sol
- Farger – hvilke liker jeg, hva passer sammen osv
- Form på bedene
- Høyde
- Så kan jeg trøste deg med at her i Furulunden så flyttes det om på, fjernes, fornyes under hele prosessen
- Tenker blomstring fra vår til høst – at det er liv i hagen og at det skjer noe gjennom hele sesongen
- En blanding av pryd og spiselig, blant annet frukttrær og kjøkkenhage
- Begrensning er en kunstart som er krevende, det blir fort mange sorter Noe av det som går igjen i hagen min er liguster og kuler av forskjellig art. Purpursolhatt, Høstanemone, Lavendel og Hasselurt er også en gjenganger. Ellers tulipaner, hvite narsisser og høye, hvite og lilla Allium m.m.
I det første rektangulære bedet har jeg for det meste fargene blått og hvitt, med innslag av tulipaner i svart. Det andre rektangulære bedet har jeg vinrødt mot svart og lys rosa.
Her titter jeg gjennom hekken fra utsiden av hagen. Syrinhortensiaen (Hydrangea paniculata) gleder meg med å vokse seg større for hvert år.
I 2019 kom endelig sildrende vann på plass, nemlig vannfonten i cortenstål.
PROSJEKT/HAGETIPS! Her viser jeg deg hvordan prosjektet «rundt furua» startet – fra a til å
Purpursolhatt (Echinace purpurea) er en yndet sensommer-/høstplante i Furulunden.
Det er en kjent sak at hageentusiaster ikke setter stussen ned så ofte, men sitteplasser er både fint og nyttig.
De sist anlagte bedene i hagen
Dette og det neste bildet er tatt over de nyeste tilskuddene av bed i hagen. Det tar litt tid før alle «hull» i bedene er fylt opp, så jeg har puttet inn noen ønskete planter for å få litt fortgang i tette bed.
Planter formet som kuler gir en flott struktur
Jeg er litt over middels glad i kuler av forskjellige slag, så jeg bruker dem flere steder i hagen. Om du lurer på hva du skal begynne med i hagen din, så er mitt tips; Planter formet som kuler. Det gir en fantastisk struktur og er fine elementer nesten overalt (min påstand).
Tingeling er ett av flere rustne innslag i hagen.
Her er hus og hage fra sensommeren 2012 etter overtakelse av eiendommen.
Har du noen spørsmål i forbindelse med hagen, så ikke nøl; Jeg svarer så godt jeg kan. Stiller du spørsmål i kommentarfeltet, hender det rett ofte at andre hageentusiaster står oss bi også.
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Helene
Hei. Nydelig hage. Jeg lurer på hvor en får kjøpt de runde høye klatrestativene?
Mette Gry Larsen
De har jeg kjøpt hos Slettevold Hagesenter i Fredrikstad og de er fra TowoFaces i Sverige 🙂