Jeg har oppdaget Alunrot – heuchera. Den senere tiden har jeg fått en «hang» til mørke planter i Furulunden, spesielt mot det vin-/burgunderrøde.
Den nye yndlingen heter på norsk Alunrot (Heuchera) og jeg har gått til innkjøp av tre forskjellige sorter (tror jeg). På de tre første bildene ser du sorten ‘Obsidian’.
Jeg er jammen blitt betatt av disse enkle, men så søte blomstene på aks, som vaier lett i vinden. Det kan se ut som om stengelfargen og kanskje også blomstene kan variere litt fra plante til plante, avhengig av sort.
Nederst i bloggposten får du mer informasjon om planten.
Alunrot finnes i utallige sorter og farger
Heuchera varierer i farge etter hvor nært jeg kommer når jeg skal ta bilde av den. De to bildene over her er nemlig tatt av samme plante. Sorten på denne Alunroten ble ikke oppgitt ved kjøp. Kanskje har du peiling og kan hjelpe meg på vei?
Egentlig finnes denne stauden i så mange sorter at det kan være krevende å finne ut hvilken sort jeg har dersom det ikke står på den ved kjøp. Men det gjør ingenting for meg. Bare jeg får riktig farge og den kan trives her jeg bor, så holder det i massevis.
Denne hadde et dårlig rotsystem da jeg kjøpte den, men jeg gir den en sjanse og ser om den overlever vinteren (hagesenteret vet om det altså). Den heter Heuchera micrantha ‘Palace purple’. Det betyr jo at denne også skal bli purpur/vin-/beurgunerrød. Det er bare å vente og se hva som skjer med fargen.
Jeg kom over noen som også ble betegnet med ‘purple’ i sortsnavnet, men de var knall lilla. Fine de også, men ikke det som sto på ønskelisten min.
Mer om Alunrot – Heuchera:
- Det er en «bladstaude» som har blitt veldig populær de siste årene. Med sitt spennende bladverk i farger fra lime, kobber, rødt, burgunder, lilla, grønt og til nesten svart.
- Noen av sortene har i tillegg vakre blomster som står på lange aks og bølger i vinden.
- Blomstene passer godt i holdbare buketter. Heuchera kan plantes over det ganske land i og er svært overvintringsdyktige både i krukker og i bed.
- Alunrot er som Hosta, passer godt i skyggen og er en plante som trives i lett næringsrik jord.
- Plantene liker ikke å tørke ut, men heller ikke å stå våte, pass på god drenering. Alunrot kan brukes stort sett over hele landet, til og med sone 6.
- De fleste står med nye blader det meste av vinteren.
- Vil du vite mer eller følge med i en gruppe om Alunrot, så finnes det en på Facebook som du finner her
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Mette Gry Larsen
Det har jeg ingen erfaring med, men det er utrolig hva som overlever. kan hende den mister bladene sine 🙂