Ingredienser til hjemmelaget tacokrydder:
- 3 ss paprikapulver
- 3 ss chilipulver
- 3 ss spisskummen
- 6 ts korianderpulver
- 6 ts salt
Denne porsjonen holder til mange tacokvelder. Til 400 gram (til to personer) karbonadedeig bruker jeg 2 spiseskjeer av krydderet. Det er selvfølgelig en smakssak, det er bare å prøve seg fram.
Jeg har doblet porsjonen her. Da kan jeg dele innholdet i to glass og ha et hjemme og et på hytta. I tillegg kan det være en koselig vertinnegave når du er invitert bort.
Har du lyst til å prøve? Deilig å slippe alle tilsetningsstoffene og de kunstige aromaene.
Taco til Norge
I Norge er «nasjonaltacoen» tacoskjell fylt med kjøttdeig, grønnsaker, saus, ost og rømme. Med unntak av hermetisk mais og hvitost er dette en rett som er lik CalMex-tacoen. Denne varianten ble oppfunnet av meksikanske fremmedarbeidere i California i mellomkrigstiden, og senere industrialisert av fastfoodkjeden Taco Bell i 1962.
Taco kom til Norge i 1965, da Stavanger-kjøpmannen Allert Middelthon begynte å importere varer for å tilfredsstille behovet til amerikanere som kom til byen for å lete etter olje i Nordsjøen. Middelthon tok inn maismel, Pampers-bleier med parfyme, kakemikser, ulike supper på boks, barbecuesauser og taco-produkter. Middelthon solgte også videre til kjøpmenn som Jacobsen på Holtet i Oslo og Bang på Høvik i Bærum.
Det meksikanske kjøkkenet ble populært på verdensbasis i etterdønningene av sommer-OL i Mexico 1968, men i Norge var det i første omgang den meksikanske gryteretten som ble mest populær. Først i 1985 fikk Oluf Lorentzen konkurranse, da Haugen-Gruppen begynte å importere tacoprodukter. I årene mellom VM i fotball i Mexico i 1986 og Norges kamp mot Mexico i fotball-VM i 1994 befestet tacoen sin stilling i de norske hjem.
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!
berit
Jeg har laget tacokrydder tidligere, men det har blitt altfor sterkt etter min smak. Kanskje jeg skal prøve ditt med litt mindre chili?
Mette Gry Larsen
Ja, det er viktig å tilsette mengde etter smak. Jeg er ikke glad i veldig sterk mat. Som jeg skriver så holder det med en teskje av dette krydderet til 400 gr karbonadedeig for meg. Ikke gi deg, prøv igjen og lykke til 🙂
Carina, 4 Seasons by Carna
Tack för tipset! Att slippa konsistensgivare och andra saker känns angeläget.
Ha det gott! Carina
Mette Gry Larsen
Ja , og når du ikke tåler konserveringsmidler eller tilsetningsstoffer er det avgjort det beste 🙂 Da heier vi på hjemmelaget Tacokrydder 🙂
Anni
Jag har aldrig köpt färdig tacokrydda, den tilltalar mig inte det minsta. Å andra sidan brukar jag inte blanda någon heller utan använder spiskummin och chilipulver direkt när jag lagar maten. Undrar om folk i allmänhet förstår hur lätt det är att krydda själva istället för att köpa kryddblandningar?
Mette Gry Larsen
Hei Anni! Ja man kan jo også krydre direkte. Synes bare det er så lettvint når jeg først har laget det ferdig 🙂 Uansett er det godt å lage maten fra bunnen av 🙂