Tenk så lettvint og fantastisk. Å lage sin egen varmkompost er virkelig det svarte gull som tilføres rundt omkring i hagen.
Jeg kjenner at det er en gledens dag hver gang komposten kan tømmes. Enda større er gleden den dagen jeg kan spre det rundt omkring i hagen min.
Dette trenger du for å komme i gang med varmkomposten
- Først av alt; Det er nødvendig å ha en godkjent beholder til komposteringen og det får du sannsynligvis kjøpt i den kommunen du bor i. I Fredrikstad holdes det kurs for oss som vil varmkompostere matavfall, og det synes jeg var veldig nyttig og helt nødvendig å være med på. Den bingen vi har valgt er stor og har temperaturmåler.
- Bøtte med lokk som du kan samle komposten i under benken i kjøkkenet ditt
- Bark (i Fredrikstad får jeg tre sekker med bark hvert år, og det holder for oss)
- I løpet av 2022 blir dette endret. Vi får ikke lenger fradrag på renovasjonskostnadene (hvilket aldri har vært vår drivkraft til å lage egen kompost). Sekkene med bark blir også stoppet. Dessuten får vi nok en stygg plastbeholder som matavfall skal kastes i. Jeg fortsetter dog med kompostering i og med at det er ypperlig for mikroorganismene i jorda.
Slik starter jeg varmkomposten første gang:
- Et lag med kvist (ca. 20 cm) for å få luft i bunnen. Jeg har kvistkvern, og det er jo alltid noe som skal klippes av hekk og andre busker så da bruker jeg det
- Deretter ca. 10 cm med oppkvernet bark som jeg får fra kommunen
- Så er jeg i gang med en bøtte med matavfall. Den første bøtta med lokk fikk jeg av kommunen da vi tok kompostkurset. Den er veldig praktisk å ha under vasken i kjøkkenskapet
- Jeg blander komposten med strøbarken jeg har lagt på og strør litt bark på toppen
- Deretter holder jeg det gående annenhver dag med ny bøtte med matavfall. Blander denne godt i underlaget og strør på litt bark på toppen
- Etterhvert så stiger gradene og komposteringen er i gang
Jeg har valgt å utelukke kjøtt, fisk og sitrus. Nå for tiden havner eggeskall i komposten. Hvis ikke du vil ha dem i komposten kan eggeskallene tørkes og knuses og spres i hagen direkte, gjerne der du stadig har besøk av brunsnegler. Det liker brunsneglene dårlig.
Hos oss har vi to til tre binger fulle hvert år (her spises det mye grønnsaker).
Kompostmark gir glede
Euforisk glede kaller jeg det når kompostmarken viser seg. Tenk hvilken stor jobb marken gjør, enten det er en som trives med å kompostere i bingen eller ute på friland.
Gleden er like stor hver gang kompostbingen er full og jeg kan grave ut hagens gull.
«Gullet» oppbevarer jeg i en plastbeholder med hull i bunnen (laget av mannen) og med plast over for å bevare mest mulig av næringsstoffene i jorden. Med regn og annen nedbør reduseres nemlig næringsstoffene.
Varmkomposten er sterk
Komposten er ganske sterk med det samme den forlater bingen, så da blir det rett og slett for mye av det gode for plantene hvis man kommer i nærheten av røttene.
Når jeg tømmer på våren, lar jeg den ligge til modning frem til høsten. Så når den er brukt opp, fyller jeg beholderen med ny ferdig kompost som igjen får ligge til våren. Den kan selvfølgelig brukes med det samme, men da kun for å legges som et topplag i bedene.
Etter noen forsøk i de siste årene har jeg sluttet å lagre komposten. Jeg legger den på toppen i bedene slik at røttene ikke svis. Det fungerer helt fint og jeg slipper lagringen.
Om sommeren kan komposten komme opp i over 50 grader, mens den om vinteren holder fra 10-30 grader og enda lavere med langvarig frost.
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min (nyhetsbrev) for tips og ferske innlegg! Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Kathrine
Det er så flott med kompost! jeg har bare kaldkompost, men kunne godt tenkt meg en varmkompost også.
Fint bilde av marken!
🙂
Mette Gry Larsen
Det er egentlig helt utrolig det der med marken. ved start ingen mark, og så plutselig er de der i store mengder 🙂 Anbefaler varmkompost, JAA! 🙂
Marit Sønstebø
Jeg har varmkompost, men har blitt forsømt i vinter. Må prøve å få startet den på nytt til våren 🙂
Mette Gry Larsen
Sånn kan det også gå, Marit. Pyttsann!! Her går den for fullt hele vinteren, om enn ikke med så høy temperatur som ellers da 🙂
Mariann Hovda
Jeg elsker varmkompost min. Artig å høre at vi er flere. Jeg har funnet ut at det går fint å droppe ettermodning hvis jeg bare sprer den tynt utover. Også legger jeg litt gressavklipp eller løv. Etter noen dager er den bare rett og slett borte. Meitemarken spiser den opp, og jeg har velgjødslet jord.
Mette Gry Larsen
Helt enig i det. Men overfor dem som er nye i gamet er det greit å varsle om at planterøttene ikke liker den ferske komposten. Strøs den på toppen funker det helt greit slik du sier det Mariann 🙂
Vigdis
Kjøpte kompostdunk etter kurs i Sarpsborg kommune for flere år siden. Fantastisk å lage sin egen jord. Hvorfor utelukker du fisk og kjøtt? Rekeskall fungerer veldig bra. Jeg kaster heller ikke sitrus i dunken.
Mette Gry Larsen
Rekeskall setter fart i dunken. Kjøtt og fisk tar lenger tid å bryte ned og det er ikke alltid jeg får så høy varme at det går fortere og dermed er det fritt fram for fluer. Derfor har jeg bare bestemt meg for å utelate det 😉 Hagehilsen fra Mette