Jeg tror rett og slett aldri jeg har enset denne herlige Rødhyll – Sambucus racemosa – som er vakker i knopp. Rett og slett fordi jeg klipper den helt ned så fort den begynner å spire på våren. Det er en av de buskene som vokser mer enn villig.
Den får røde, giftige bær på sensommeren og ofte er bladverket full av meldugg. I tillegg har den irriterende plantesaft. Så ikke akkurat en velkommen gjest i hyttehagen altså. Ikke en busk jeg vil anbefale, men hvis du først har den på tomten, så kan du jo gjerne nyte den avklippet om våren. Busken er dessuten svartelisten så ikke noe å anskaffe seg selv om knoppene er fine å se på.
I år, derimot, ankom jeg hytta etter at den hadde begynt og spire, og se hva som åpenbarte seg.
Vinrøde, vakre spisse blader med det fineste blomstanlegget
En elegant sak som jeg ble helt betatt av. Det er klart jeg måtte klippe av noen grener som kunne pryde sittegruppen på terrassen mens vi feiret påsken her ute.
Så hver vår kommer denne busken til å få stå sofistikert i vasene på hytta, ute på terrassen vel og merke. Men etter at jeg har tatt i bruk disse vakre kvistene, blir busken resolutt klippet ned. Her i gården får Rødhyll ikke anledning til så spre eller utfolde seg.
Har du noe forhold til eller kunnskap om Rødhyll, så blir jeg glad om du deler det med meg. Bruk gjerne kommentarfeltet på Facebook.
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Anonym
Hvis du koker (eks.lager hylleblomstsaft), kan du visst også bruke rødhyll, ettersom oppvarmingen nøytraliserer giften.
Mette Gry Larsen
Ojsann, det visste jeg ikke. Vet likevel ikke om jeg ville tatt sjansen…
Caroline
Nyydelig!!!
Denne og andre kilder sier at du kan koke saft av blomster og bær fra både rødhyll og svarthyll!
Forskjellen er at rødhyll krever koking for å ikke være giftig.
Jeg synes også de røde bærene gjør seg i høstbuketter, bare man ikke har besøk av barn som er for små til å forstå at de ikke må smake på ting!
Og ja, den er jo svartelistet pga at det er litt for mye av den, så bra å unngå spredning.
https://www.appetitt.no/blogg/hyll-deg
Mette Gry Larsen
Ja, og den sprer seg vanvittig 🙂 Hagehilsen fra Mette