Myske, Galium Odoratum – Denne vakre planten som sprer seg via røttene er en europeisk staude som blir opptil 20 cm høy og 50 cm vid.
Den kan utmerket brukes som lav bunndekker og den tåler litt fottrafikk. Jeg har hatt den i både skygge og i full sol og den trives like godt begge steder.
Myske, Galium odoratum
- På grunn av sterk lukt er planten brukt til luftrensing og mot møll.
- Som te virker den beroligende, urin- og svettedrivende, motvirker lever- og gallesykdommer.
- Den kan også kokes i melk mot hoste.
- Utvortes brukt i sårsalve eller som omslag mot sår og byller.
Den er så fin i sitt grønnsvær og har etter mitt syn et vakkert flikete bladverk.
Her fra vår tidligere hage – den sprer seg nesten som et ugress, så det er lurt å vite hvor du vil tillate at den gjør nettopp det. Mysken er den med små blomster som du ser i dette bildet.
Her har du en enkel oppskrift på eplemos med myske:
- 1,5 kg epler
- 2 dl sukker
- 1 dl vann
- 2 ss tørket myske
Myske setter en ekstra smak på eplemosen. Skrell eplene og ta ut kjernehuset. Kok eplene sammen med sukker og vann i en gryte med lokk, til eplene er kokt i stykker.
Tilsett finhakket, tørket myske og hell over på rent glass. Sett på lokket og snu glasset på hodet mens det avkjøles. Da får du vakuum som forlenger holdbarheten.
Flere måter å bruke myske på
Du kan se mysken mellom tulipanene i vår nye hage. Jeg fjernet den herfra i 2016, da jeg var redd den skulle fortrenge purpursolhatten som vil ha røttene sine for seg selv. Den har blitt omplantet i bakhagen hvor den skal få lov til å spre seg, nesten som den vil.
- Mysken kan brukes både frisk og i matlaging, men den brukes som oftest i ulike drikker. Den kan brukes til å lage en søtlig te.
- De søte blomstene kan også spises, og kan for eksempel pynte opp en fruktsalat.
- Når du har den lille skogplanten i et glass med vin «gjør den en mann glad», skrev botanikeren Gerard.
- Søtduftende girlandere av myske ble hengt i kirker, og i hjemmene ble bladene strødd på gulvet, lagt mellom lintøy og stukket inn i madrasser så den styrkende duften kunne spres overalt.
- Det er kumarinen i bladene som gir den søte, høylignende duften når planten er tørket.
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Kirsten Falch
Hei, jeg skulle gjerne fått tak i Myske, men finner den ikke på hagesentrene. Vet du hvor man kan få tak i det, eller har du mulighet til å selge meg en avlegger?
Mette Gry Larsen
Hei Kirsten! Etter vår chatting har jeg notert meg at du ønsker deg Myske. Så får vi se om jeg kan få sendt noen levende eksemplarer til deg en vakker dag 🙂 Hagehilsen fra Mette
TURID NÆSS
JEG HAR ØNSKET MEG MYSKE I EN EVIGHET,MEN HAR IKKEFUNNET DEN NOEN STED. oM NOEN VIL SELGE MEG EN AVLEGGER EL TO BLIR JEG GLAD.
MVH TURID
Mette Gry Larsen
Hvor bor du?Jeg har litt stående, men sender ikke. Jeg bor i Fredrikstad. Hvis du vil bytte med noen kan du gjøre det i Facebookgruppen Hagetips. Salg driver vi ikke med der 🙂 Hagehilsen fra Mette
Paula Alvestad
Veldig fin artikkel.
Mette Gry Larsen
Takk for din fine tilbakemelding. God sommer. Hagehilsen fra Mette
Marte Thommesen
Hei. Så nydelig denne bunndekkeren er! Jeg er på jakt etter nettopp noe slikt som dette til å ha sammen med storknebb rozanne som jo kan bli litt hengslete. Tror du den kan fungere til et slikt bruk?
Mette Gry Larsen
Det er litt hva du liker, tenker jeg. Det du må være klar over er at Myske sprer seg mye via rotsystemet 🙂 Men fin er den 🙂 Sommerhilsen fra Mette