Rektangulært bed nr. 1: Foruten bedet som er under stuevinduet, så er det rektangulære bedet det første som ble gravd ut på plenen. Jeg kom over noen bilder fra en hage som Claus Dalby hadde vært på besøk i.
For meg som elsker runde former og firkanter så falt jeg nesten i staver når jeg fikk se et blomsterbed som hadde en rektangulær utforming.
Jeg lot meg fascinere av at hekken rundt bedet ikke var en hel rektangel, men hadde innhugg til en busk og et tre.
Så nå vet du det. Jeg suger ikke all inspirasjon fra eget bryst, men henter inspirasjon, litt her og der. Det er heller ikke sånn at jeg kopierer slavisk, men jeg kan se noe jeg liker og så komponerer jeg det slik jeg vil ha det i hagen min/vår.
Hvor starter jeg?
I dette rektangulære bedet startet jeg litt bort fra inngangspartiet, for jeg visste at jeg ville lage en liten sitteplass der, med mulighet til å ha krukker og en lyslykt like ved trappen.
For å grave ut stykker av plenen bruker jeg et fantastisk redskap som er formet som en halvmåne. Det er en utrolig sak som er helt uunværlig i Furulunden. Den er mye enklere å bruke enn en spade til akkurat dette formålet.
Her ser du huset som nylig har fått nye vinduer (2013) og venter på den brunsvarte malingen.
Stauder jeg har i dette bedet:
- Hekk av liguster
- Familie epletre (dvs at det er tre sorter på ett tre) som er byttet ut med et Agnbøkstre
- Buksbom
- Perleblomster
- Forglemmeiei
- Hvite og svarte tulipaner
- Hvit allium
- Storhjelm som er byttet ut med Høstormedrue
- En blå klematis
- Hvit høstanemone
Jeg tenker ofte blomstring fra vår til høst når jeg planter/lager nye bed. Det er så fint når plantene avløser hverandre i blomstring. Jeg kan også like at det er bladformer som er fine selv når de ikke er i blomst.
Er det noe som ikke trives så blir det byttet ut, men fargene holder jeg i hvitt og blått, med unntak av svarte tulipaner (Night of Queen) og grønnsværet. Staudene jeg nevner her har så langt vist seg å trives kjempegodt, så de utvikler seg mer for hvert år. En ren og skjær hageglede altså (hører du at jeg smiler fornøyd?).
Det er to innhugg i Ligusterhekken, ett til Buksbom og et til et tre
Epletreet som sto her i starten er flyttet til et mer egnet sted. Jeg ville ha noe enklere i dette bedet, noe som kun er til pryd. Det var rett og slett litt tungvint å ha epler som falt inn i rektangelen. Hva man lærer underveis altså…
Ettårig forglemmegei som også passer utmerket godt i krukker på forsommeren. Den er som du ser knallblå og er et syn der den lyser opp i hagen. Jeg har et håp om at den har frøsådd seg og vil komme tilbake i bedet fremover også. Det er jo en skikkelig bonus hvis den dukker opp.
De høyreiste Alliumene kan jeg ikke unnvære i hagen. Enten de er hvite eller lilla. Er de ikke fine?
Klatrende planter trenger slettes ikke å lene seg inntil en vegg. Det passer utmerket å la dem slynge seg oppover i et klatrestativ ute i et hvilket som helst bed.
Høstanemoner er så utrolig flott synes jeg. Ikke minst når du ser dem inn i øynene.
Det er jo artig å se det litt på avstand også. Selv veldig langt ifra blir det aldri, for tomten er ikke diger akkurat. Her får du et blikk på hvordan klatrestativene tar seg ut.
Dette bildet er tatt før fontenen kom på plass.
Slik tar bedet seg ut når høsten har inntatt Furulunden
Selv om jeg aksepterer mørketid, stearinlys og fyr på peisen, så er det noe eget med våren og sommeren i hagen. Er du ikke enig?
Jeg har lyst til å oppmuntre deg til å la deg inspirere fra forskjellige hager, tenke litt gjennom hvilken stil du ønsker deg og deretter forme hagen litt etter litt.
Det blir jo resultater etterhvert, men det tar tid å bygge opp en hage fra starten av slik jeg har gjort i Furulunden. Men det er jammen mye kos også. Som jeg så ofte sier så er hagen en lise for sjelen min, kanskje er den det for deg også?
Et annet tips er å vente med å klippe for mye ned og rydde i bedene til våren. Det blir mange fine skupturer i hagen hvis vi er så heldige å få frost og snø.
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.