Om hagen er helt ny eller du ønsker å gjøre store eller små endringer i en allerede etablert hage er det dog en del ting det er lurt å tenke gjennom før du starter å lage din egen hage.
- Hagen gjør seg best om den tilpasses husets eksteriør.
- Hvordan og hva skal hagen brukes til?
Praktiske tips
Ønsker du en hage hvor du dyrker dine egne økologiske grønnsaker, en engelskinspirert hage med overdådig blomstring eller den enkle hagen med stramme linjer?
Det er lurt å bo seg litt til og bruke tid på å observere de klimatiske forholdene som vind, sol og temperatur og ved å se hvor snøen smelter først om våren for eksempel.
En klar tilbakemelding jeg fikk fra Tor (mannen min) når vi skulle plante hekk rundt eiendommen, var: Hvor skal vi legge snøen om vinteren? Et utrolig viktig punkt som er viktig å tenke gjennom på et tidlig tidpunkt i planleggingen.
Du kan også gjøre lurt i å observere deres eget bevegelsesmønster og hvor dere oppholder dere i hagen i de forskjellige årstidene og i løpet av dagen.
Er det noe noe du/dere bør sjekke ut? Slik som kommunale reguleringsplaner for området og nabogrenser for eksempel.
En hage kan du tenke deg skal pryde området rundt huset og lage en koselig stemning. Men jeg vil gjerne tilføye at jeg synes du kan legge bort redselen for ikke å kunne nok om det å lage en hage. En hage blir til litt etter litt og du vil kunne se hvordan den tar seg ut i takt med gjennomføringen. Det skal være en koselig syssel, så legg bort prestasjonsangsten like godt først som sist.
Mange vil nok råde deg til å bruke en hagedesigner for å hjelpe deg å komme i gang. Det kan sikkert være lurt, men jeg har alltid ønsket å kreere min egen hage. Jeg synes det er noe av kosen.
Dernest må du tenke på hvor mye tid du har lyst til å bruke på stell av hagen. Der er vi veldig forskjellige. Noen synes det er rekreasjon med hagearbeid, mens andre vil helst bare slappe av i en godstol i hagen.
En hage som er etablert før du starter
Hvis hagen er etablert fra før vil det være klokt å se nøye på hva som kan beholdes. Husk at gamle busker og trær kan gi deg lé og skygge og være med å skape romfølelse i hagen din. Nye planter trenger ofte flere år på å få ønsket størrelse.
- Romantisk hage: Dersom du har et gammelt, romantisk hus, kan det bli kjempefint med runde bed, rullesteiner, singelstier, buede bed roser og romantiske stauder som riddersporer og lavendel og ikke å forglemme syrintrær.
- En mer moderne hage: Da er stramme planter å foretrekke slik som Buksbom, Barlind som for eksempel er formet som kuler. Oppstammete trær. Bruk mange planter av samme sort for å skape en stram regi.
Sitteplasser i hagen
Noe av det første jeg ville tenke på er en eller flere gode sitteplasser. Stedet hvor du ønsker å innta dagens måltider og/eller en godstol hvor du kan nyte synet av hagen, en god bok, en kopp te osv..
- Hvis det er mulig der du bor, så ville jeg valgt spiseplassen så nær kjøkkenet som mulig.
- Dessuten ville jeg tenke på lunhet og innsyn.
- Tenk også på mulighet for å skjerme for sola. Det kan gjøres både med parasoll og med busker og trær, eventuelt en pergola dekket med klatreplanter.
Generell tips til beplantning:
- Det du kan tenke på rundt den stilen du måtte ønske deg, er at det ofte er lurt å velge flere planter av samme sort. Det skaper ro i bedene og ser ikke så rotete ut. Sett de gjerne sammen i oddetall (det er en gyllen regel i design). Bedet ditt vil da få et harmonisk preg.
- Bunndekkere er alltid en god idé, både som én plante, eventuelt flere i gruppe, noe som binder bedet sammen. På sikt vil den utkonkurrere ugresset, slik at du slipper å luke så mye.
- Ønsker du å gi hagen et rolig uttrykk er det lurt å holde seg til samme fargeskala på plantene i bedet.
I tillegg til å plante rett i bed er det veldig dekorativt å plante i krukker. De kan flyttes på om du ønsker det. Det er med på å skape det uttrykket du måtte ønske deg på en enkel og effektfull måte. Du trenger jo ikke å tenke så mange krukker som Claus Dalby viser fram her da 🙂
En god tanke kan være å bruke like krukker med forskjellige planter i eller ulike krukker med samme planter i. Valgmulighetene er neste uendelige når det gjelder å dekorere i hagen.
Tenk gjerne i høyden
Bruk gjerne klatrestativer for å skape romfunksjon i hagen. Og da tenker jeg ikke kun på å etablere klatreplanter inntil husveggene. Det fungerer kjempefint å sette klatrestativer ut i hagen. Spesielt er jeg glad i å bruke det hvis tomten i utgangspunktet er flat og litt kjedelig, som her i Furulunden.
TIPS! I denne artikkelen kan du bli bedre kjent med grovarbeideren, meitemarken, og hvordan du kan gjøre deg nytte av den i hagen din. Den er en utrolig god samarbeidspartner.
Planter med plass til å vokse
Jeg elsker å se at det ser fyldig ut i bedene med det samme de er ferdig plantet. Fordelen med det er at det ser fint ut og ugresset får ikke så god vokseplass. Ulempen er at du kan påregne at plantene må tynnes litt når det har gått noen år.
Når det er sagt kan det se ut til at mange hageentusiaster synes å elske og flytte litt på planter. Kanskje ble det ikke helt som du hadde tenkt, eventuelt at det har blitt litt trangt for plantene der du først plantet dem? Da er det godt å vite at de aller fleste planter tåler flytting godt. Dessuten har du planter som har vokst bra og som du kan bruke flere steder i hagen din.
Å bruke stauder i hagen gjør det enkelt ved at de kommer tilbake år etter år. De enten formerer seg eller vokser seg større. For å gjøre dette rimeligere er det fullt mulig å så dem selv. Det tar bare litt lenger tid å se ditt ønskete resultat når det gjelder omfang og størrelse.
Dersom du vil gå til innkjøp av stauder så er det viktig å tenke sunne og friske planter. Sjekk gjerne ut hva som passer best der hvor de skal plantes. Liker de sol, halvskygge, skygge. Hvilken type jord trives de best i? Hvordan vil plantene klare seg i det klimaet som er der du bor? Alt dette kan du spørre om i hagesenteret.
Hagen som en kreativ utfoldelse
Hagen kan være en kontinuerlig prossess dersom det er det du ønsker. Alt du gjør her er helt opp til deg/dere selv. La gjerne hagen være en kreativ tumleplass.
Her kan du tillate deg å prøve og feile. Det er ikke noe som er feil og det er enkelt å endre ting i etterkant. Hagen tar uansett ikke skade av at du endrer planer underveis.
Hva med kjøkkenhage?
Hvis du føler deg på usikker grunn når det gjelder grønnsaksdyrking, er mitt tips at du starter i det små. Her kan du velge om du vil dyrke i pallekarmer (praktisk) rett på bakken eller i krukker og kar.
Jeg vil anbefale deg å starte med økologiske frø. På frøpakkene står det fremgangsmåte og annet du trenger å vite for å lykkes. De aller fleste grønnsaker kan du dyrke ved å så rett i bedet. Det er kun noen få sorter som trenger lenger spire-/voksetid enn det vi kan tilby i Norge. De må du så inne tidlig. Men jeg ville startet med enklere grønnsaker. Innesåing trenger som regel ekstra lys for å få fine og lubne planter før de kan flyttes ut.
Kompost er hagens gull
Jeg vil anbefale deg å lage både to/tre kaldkomposter og en varmkompost. Det er det svarte moldaktige gullet som gjør så utrolig godt for alt du vil skal vokse og utvikle seg på en god måte i hagen din.
VARMKOMPOST: I denne artikkelen gir jeg deg den hjelpen du trenger for å komme i gang med varmkompost.
Det overordnede design i hagen
En oppsummert liste over ting du kan ha i tankene når du skal i gang med å lage din egen hage:
Avslapning, bed/høybed, bikuber, bålplass, sykkelskur, drivhus, garasje eller carport, hønsegård, kompost, kjøkkenhage, lek og spill, lysthus, matlaging og bespisning, oppbevaring, tørkeplass for klær, fontene/dam, fuglekasser, insektsboliger, plass til hengekøye m.m.
Slik kan du fortsette å tilføre listen dine egne elementer av hva du måtte ønske å ha i hagen din.
Tid for kos og hygge i hagen
Så er det det aller viktigste: Tenk langsiktig når du setter i gang med å lage din egen hage. Det er her du kan kjenne hvilepuls og aktivitet i en god balanse. En hage blir som oftest ikke til i løpet av kun en sesong.
Om det er barn med i hagebildet ditt, er det viktig at de skal kunne utfolde seg uten at du er redd for at beplantninger kan ødelagges ved deres aktivitet.
Likevel kan du tenke langsiktig. Sandkassen kan etter års bruk gjøres om til en dyrkekasse, til for eksempel urter og grønnsaker. Et koselig klatrestativ kan gjøres om til en pergola og en huske vil jo alltid kunne være dekorativ i hagen.
Jeg har sett hager hvor lekeanordningene er laget i treverk som med tiden glir inn og blir en finfin del av hagen. Fint, både mens barna leker i dem, og etter at de har vokst ut av denne typen lek.
- Husk at det finnes uttallige muligheter for å lage din egen hage.
- Jeg håper at dette kan sette i gang noen tanker og ideer.
- Det beste for å lage din egen hage er å komme i gang. Det finnes mye hagelitteratur hvor du kan hente inspirasjon.
- I hagen som ellers er det ingen god idé å sammenligne seg med andre. Du henter litt inspirasjon her og litt der. Så innreder du hagen din akkurat som du/dere ønsker!
- Dersom du tror at min hage kan være til inspirasjon, så ikke nøl med å spørre meg om ting du lurer på.
- Innimellom åpner jeg hagen min til hagevandring, blant annet er jeg av og til med på 1000 åpne hager som arrangeres av Hageselskapet i Norge.
- Kanskje blir du skikkelig bitt av hage-basillen. Den er en en god base for ro i sjelen, en god venn både for kropp og sjel.
Jeg ønsker deg masse lykke til med å utvikle og/eller å lage din egen nye hage!
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Kilder:
- Mine egne erfaringer
- Din side
- Vi i villa
- Nina Ewald som har skrevet en rekke bøker – dansk
- Bildene er hentet fra eget arkiv, Nina Ewald og Claus Dalby