Her kan du bli bedre kjent med meitemarken, hagens virkelige grovarbeider.
Meitemarken rydder, gjødsler og gjør at jorden blir et godt sted for alt som du vil skal vokse og gro i hagen din.
Meitemark er helt nødvendig for at jorden skal være livskraftig og dyrkbar. De spiser blader og råtnende plantedeler, som de drar ned i gangene sine. Samtidig produserer de gjødsel som beriker jorden.
Meitemarken + fantastisk innsats = jord rik på mold
Innsatsen til meitemarken resulter i at mineraldelen i jorden (sand og grus) blandes med organisk materiale (for det meste nedbrutte plantedeler), slik at jorden blir rik på mold.
Meitemarkenes ganger ventilerer jorden slik at planterøtter og jordlevende organismer får plass til å vokse og oksygen til å leve. De hjelper også til med å drenere jorden.
Fantastisk, ikke sant? Du har sikkert, som meg, sett små jordhauger i gresset slik du ser av bildet over her.
Marken trives og formerer seg i god jord som er rik på mold
FAKTA: Moldrik jord = Humus og organisk materiale. Slik jord er mørk brun og lukter godt. Den har en porøs struktur som kjennetegnes ved at jorden er grynete, uansett om den er tørr eller fuktig. Den er også god til å binde fuktighet, samtidig som den drenerer bra!
Varmkompost er hagen gull – Jeg hjelper deg i gang med starten i denne artikkelen
God jord er næringsrik
Den gir gode vekstvilkår. I frisk, moldrik jord finnes det omtrent 50 grå meitemark per kvadratmeter.
Leirjord er næringsrik, men mangler oksygen og lufthulrom. Den er derved lite brukbar. Jeg har slik jord i hagen og har tilført mye organisk materiale de årene vi har bodd på eiendommen. Det har virkelig gjort susen.
Jeg elsker hagens gull, som jeg kaller komposten. Både kald- og varmkompost er brukt i rikt monn i Furulunden. I tillegg har jeg tilført mye kukompost med mest mulig organiske bestanddeler.
Jord med veldig mye sand er en annen type jordsmonn som drenere altfor mye slik at både vann og næring renner rett igjennom. Slike jordtyper som nevnt over her trenger altså forbedring for å komme i balanse og bli brukbar til dyrking.
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Når du har en god jord vil meitemarken komme
Den vil da formere seg og gjøre en super jobb for jorden i hagen din.
For å ta vare på matjorden, meitemarken og de andre jordlevende organismene er det viktig å tilføre næring til jorden kontinuerlig. Ved å la jorden få tilbake det den har produsert i form av grønne som visne planter, løv, frukt og grønnsaksrester får du et kretsløp. Næringen går fra jorden til plantene, fra plantene tilbake til jorden igjen.
SLIK ER OPPSKRIFTEN! Tilfør organisk materiale og så la meitemarken grave, blande, drenere, lufte og gjødsle til du får en livskraftig jord.
Når plantene, smådyrene og markene får leve i harmoni med hverandre utgjør de en sameksistens som vi er helt avhengig av i hagene våre.
Meitemarken puster gjennom huden slik at den alltid må være fuktig for å leve.
Det kan være smart å la plantedeler bli liggenede i bedene gjennom vinteren slik at marken har godteri gjennom den milde delen av vinteren. Dog ikke så tett at den bli liggene å mugne. Er det for kaldt legger meitemarken seg i dvale ned til 1 meter under jorden til varmen på nytt besøker oss utover våren og den er superklar til å gjøre den jobben den er satt til å utføre.
Kunstgjødsel er ikke noe sjakktrekk å bruke i hagen. Her er det ikke noe næring som meitemarken kan gjøre seg nytte av. Den vil rett og slett ikke være i slik kunstig jord, forståelig nok.
KAN EN AVHOGD MEITEMARK BLI TIL TO? Neida, det er en myte. Meitemarkens fram- og bakkropp er helt forskjellige. Fremst har den en liten hjerne, fem små hjerter og et kjønnsorgan. I bakkroppen er det bare en lang tarm. I helt sjeldne tilfeller kan framkroppen regenerere en bakdel, men for det meste dør begge delene, selv om den kan ligge og vri seg ganske lenge.
Vær forsiktig med spaden og bruk heller en greip for å luke, lufte og blande jorden
Kilder:
- Mine egne erfaringer
- Hagemagasinet «Hagen for alle»