I år hadde jeg ingen planer om å ha kjøkkenhage i pallekarmer fylt med kompost hjemme i Furulunden. Men så står kaldkomposten der da og roper etter å bli tømt. Noen små pallekarmer står lagret i rufsehagen og grønnsaksplanter står klare til omplanting.
Jeg vet ikke hva det er med meg jeg. I år skulle jeg nemlig ikke så noe som helst. Både fordi plassen til forkultivering er i minste laget (ikke-ekseisterende spør du Tor) og helsen min er så som så om dagen. Men så kommer det noen frø fra i fjor i jorden (nesten helt av seg selv, kremt), jeg kjøper kun noen få frøposer (kunne ikke stå for fristelsen, for noe skulle jeg jo ha i hyttehagen) samt en fantastisk nydelig asiasalat som har frøsådd seg fra i fjor.
I tillegg ligger det en haug med kvist som Tor har kvernet opp i vår. Kaldkompostbingen er bare nesten tømt og trenger å kvitte seg med den siste rest av den deiligste kompost. Som om det ikke er nok, så ligger det noen små pallekarmer som ikke er i bruk.
KOMPOSTTIPS! Har du lyst til å starte med varmkompostering, hjelper jeg deg i gang i denne artikkelen her!
To velfylte trillebårlass med kompost var det som lå igjen i kompostbingen. Når den ene bingen er klar til bruk så står den andre fylt til randen og trenger å vendes over i den tomme kompostbingen for at det skal komposteres raskere og bedre frem til neste år.
SALATTIPS! Ikke ta salaten opp med røttene når du høster. Hvorfor ikke, ser du i denne artikkelen her!
Kompost trenger minst tre komponenter
Komposten trenger luft, vann og selvfølgelig forskjellig type fyll (blader, gress, kvist og kvast) for at det skal bli noe greie på komposteringsprossessen. Tudelidei!
Da sier det seg selv at jeg må brette opp ermene på en godværsdag for å få ryddet og plantet i rufsehagen. Høres klokt ut, ikke sant?
Kjøkkenhagen, som er en del av rufsehagen, vender ut mot hundremeterskogen som er en fin furulund som gjør at solen siles så vakkert gjennom trekronene.
Området har noen pallekarmer med grønt oppi fra før, området var klarert, så det var ikke så store jobben som skulle gjøres.
Det har blitt kjøkkenhage i pallekarmer fylt med kompost
- Opp med fire pallekarmer – to og to oppå hverandre
- Nedi med kvist (pallekarmene er så gamle at jeg tok meg ikke bryet med å dekke dem med svart grunnmurs-bobleplast inni)
- Litt avispapir over kvisten. Den første tanken med det er å hindre at jorden blander seg med all kvisten med det samme. Den andre tanken er at avispapiret er så tynt at alt fortsetter å komposteres sammen i tiden fremover. Da kan jeg bare etterfylle med litt kompost på toppen til neste år.
- Oppi med en blanding av kaldkompost, varmkompost (som har stått og hvilt seg siden i høst) og litt kompost uten torv som jeg har kjøpt fra produsenten Rölunda, gjennom Slettevold Hagesenter
- Vanning
- Plante grønnsaksplantene
Da fikk jeg gjort flere ting som jeg synes var helt nødvendig i kjøkkenhagen
- Flytte kvisthaugen over i pallekarmer
- Gjort bruk av pallekarmer som bare lå der og lurte på om noen ville ta dem i bruk
- Tømt kompostbingen som var klar til bruk
- Endevendt den fulle bingen over i den tomme
- Plantet om og gjort det bedre for grønnsaksplantene
- Som om det ikke er nok fikk jeg jammen ryddet litt ellers i denne delen av rufsehagen også
Da sier jeg meg fornøyd med utført oppgave og sitter og venter på regnet. En skikkelig rotbløyte i hagen gjør seg alltid godt.
ØKOLOGISK DYRKING! Her forteller jeg deg hvordan du dyrker grønnsaker økologisk. Kortreist og sunt!
HAGETIPS! Facebookgruppen hvor vi gir og får inspirasjon og råd fra hageentusiaster over hele Norge. Her melder du deg inn! Inviter gjerne venner med deg inn. Gruppen er i god vekst og desto flere vi er, desto bedre hagetips å gi og få.