Gleden er stor når jeg finner sunne alternativer til julekosen. Rå pepperkakekuler ble en slager fra første smakstest, også blant den yngre garde i familien. Et ypperlig alternativ til julegodis for deg som ønsker å unngå gluten, kumelk og sukker.
Det å kutte ut gluten, sukker og melk har hatt så god virkning på helsen min, så da deler jeg mer enn gjerne gode oppskrifter videre. Kanskje kan denne julebaksten og julegodisen være noe for deg også?
Som navnet indikerer skal pepperkakekulene ikke stekes. Godisen er enkel å lage bare du har de nødvendige ingrediensene klar.
Ingredienser til rå pepperkakekuler
- 100 g mandelmel
- 1 ts ingefær
- 0,5 ts kardemomme
- 0,5 ts nellik
- 2 ts kanel
- Noen få korn himalayasalt
- Litt kvernet pepper
- 3-5ss yacon sirup
Alle ingrediensene til rå pepperkakekuler blandes godt
Bland sammen alle de tørre ingrediensene og tilsett yacon sirup 1 ss om gangen til du får en fast masse.
Rull små kuler og legg dem på et bakepapir på et brett. Settes i fryseren i 30 minutter. Dette gjør jeg når jeg skal dyppe dem i sjokolade. Sjokoladen stivner fortere når kulene er kalde. Etter å ha fått på sjokoladetrekket, setter jeg dem inn i fryseren på nytt slik at sjokoladen stivner enda bedre. Etter 30 minutter i fryseren kan de settes i boks i kjøleskapet dersom du ønsker å oppbevare dem der.
De rå pepperkakekulene kan serveres som de er. Jeg fikk tips om å dekke dem med hjemmelaget sjokolade. Det var en høydare. Du kan også rulle dem i hempfrø, kokos eller liknende.
Sjokoladetrekket består av
- 50 g kakaomasse
- 50 g kakaosmør
- 3 ss valnøttsmør (eller annet nøttesmør)
- 3 – 4 ss yacon sirup
- 6 dråper monk fruit
- Litt himalayasalt
Kakaomasse og kakaosmør smeltes i vannbad. Bland deretter inn de andre ingrediensene.
Hvis du har monk fruit i pulverform, anbefaler jeg deg å smake til blandingen.
Oppbevares i tett boks i kjøleskap eller fryser. Som all hjemmelaget sjokolade smelter den raskt, så den bør tas rett fra fryser eller kjøleskap ved servering.
Oppskriften på rå pepperkakekuler har jeg fått av helsecoach og kostholdsrådgiver Heidi Stange Noraberg i tidligere Funksjonell Medisinsk Institutt
Dersom du liker denne artikkelen så del den gjerne med dine venner på Facebook.