Sommerens hageeventyr har kommet til Turbolottes kolonihage – en kreativ fargeeksplosjon av de sjeldne.
Den frodigheten og fargerikdommen som møtte meg da jeg ruslet bort til Turbolotte kunne jeg ikke vært mindre forberedt på. Bortsett fra at jeg burde ant noe med tanke på Charlotte M. Langli sitt kallenavn da, hihi.
For en leken og artig hage! Nyt alle uttrykkene på Torbolottes kreative hagedille.
Her blir det bildeskred av en fantasifull virkelighet!
Noe annet som ble utrolig gøy for meg å oppdage var at jeg har fulgt Turbolotte på sosiale medier i hennes tidligere hage i Vågsbygd, så denne tubojenta var ikke ny for meg. Det er bare det at hun i mellomtiden har skiftet etternavn slik at jeg ikke gjenkjente henne med det samme. Det lå likevel noe i bakhodet mitt som sa at jeg kjente Turbolotte fra før.
Da hun fortalte om byttet av etternavn, gikk lyset opp for meg. Hun er nemlig datter av en tidligere kollega i eiendomsmeglerbransjen fra tiden da jeg drev mitt eget eiendomsmeglerfirma i Kristiansand for omtrent 100 år siden (kremt). Sånne sammentreff er, som du sikkert forstår, knakende artig. Hennes tidligere etternavn var Ryen Myhre.
Jeg hadde planlagt å besøke 2 kolonihager (Pias og Turbolottes) i Kongsgård kolonihager da Tor og jeg landet på en ukes ferie i min andre hjemby, Kristiansand, sommeren 2020.
Det ble en ekstra pluss at jeg fikk med meg fine inntrykk av flere andre kolonihager også. Det er totalt 110 parseller i dette området så det skulle være nok å nyte for en stakket stund.
De to andre kolonihagene finner du lenke til lenger nede i artikkelen.
Turbolottes hageliv startet for alvor da hun fikk hjelp i hageforumet hagegal.no
Turbolotte forteller: «Det begynte da vi kjøpte hus med hage. Jeg hadde kjøpt en plante som jeg måtte overvintre – en lilla solanum/potetplante. Da søkte jeg på nettet og fant forumet hagegal.no, og pang, så fikk jeg masse kunnskap og vennskap.
Jeg opparbeidet en gammel hage, satte opp drivhus og lagde hagedam med fisk. Denne hagen hadde mange berberisplanter som er krevende å kvitte seg med.
Etter en stund flyttet vi og jeg begynte på nytt i nok en hage. Det ble drivhus der også.
Etter hvert ble jeg litt hagelei (den siste hagen var elendig), så da kjøpte vi leilighet og flyttet til byen.
Etter en stund meldte hagesavnet seg og vi kjøpte en parsell i Kongsgård kolonihager. Den ligger 10 minutter unna med sykkel så det passer helt perfekt.
Turbolottes kolonihage er et sprakende fargespekter
I kolonihagen har jeg mitt lille paradis. Jorda er veldig fin og jeg kan plante alt mulig.
Noe av det første jeg gjorde da jeg overtok parsellen var å bygge et drivhus etter innfallsmetoden. Jeg synes selvgjort er velgjort stort sett.
Hagen er preget av dilldall. Her kan jeg leke meg med sterke farger og søte ting som ikke «passer» hjemme.
Mitt neste prosjekt er å tapetsere noe inni hytta med en knall gul blomstertapet. Jeg blir glad av farger og kolonoihagen er mitt gledessted.
Alle som har fast bosted i Kristiansand kommune, kan sette seg på venteliste for erverv av en kolonihageparsell. Jorda leier vi av Kristiansand kommune, men hyttene eier vi selv».
Turbolottes kolonihage er et oppkomme av ideer og innfall
Å ta en titt over hennes blomsterhekk burde du unne deg om du tar en tur innom Kongsgård kolonihager når de har åpent for publikum.
Ta gjerne en titt på de andre kolonihagene jeg har besøkt også
- På besøk hos Pia i sjarmerende Kongsgård kolonihager
- Kolonihager som rekreasjon og hageglede – se mangfoldet her
Turbolottes kolonihage ligger i området Kongsgård kolonihager
Foreningen ble etablert i 1910 på Grim. Dengang var det primært for de av byens borgere som ikke hadde tilgang til egen hage. Siden det er kommunen som eier jorda, stilles det egne krav til vedlikehold av fellesområder, parseller og hytter, som man ikke finner i andre hyttegrender.
Vi er en park for byens befolkning, og området skal holde høy standard.
Felles for alle er at parsellene er et uvurderlig rekreasjonsområde, og gir oss muligheten til å stikke fingrene i jorda og få ting til å gro.
Størrelsen på parsellene varierer mellom ca. 200 m2 og 400 m2.
Hyttene på kolonihageområdet
Vi har hytter med forskjellige utseende og størrelser, nye og gamle. I vår hage er det ingen standard regler for utformingen av hyttene, men det er klare regler for størrelsen og plassering på parsellen. Dagens norm er 15 m2 hytteareal. Det er ikke innlagt strøm.
Hva kreves av en kolonist?
Det å ha en kolonihage er både et privilegium og en forpliktelse. Du har ansvar for å holde din egen egen hytte og parsell i orden. Og du er også med på å holde fellesområdene fine, så de er representative områder som byens befolkning kan besøke i forskjellige anledninger. Du er en del av et fellesskap – et samfunn i miniatyr.
Alle kolonister må bidra til at kolonihagene fremstår som velstelte områder som bærer preg av nedlagt arbeid, og fremstår så attraktivt som mulig. Det innebærer at det ikke er noe slaraffenliv du får som kolonist i våre hager.
Det er mye arbeid med hytte og parsell hele sesongen, også utover høst og tidlig vår. Hytte skal males og vedlikeholdes. Gresset skal klippes, ugress må fjernes, blomster og grønnsaker må plantes og vedlikeholdes. Gjødsling, vanning og beskjæring, høsting av frukt og grønnsaker er bare noen av aktivitetene du påtar deg som kolonist. I tillegg til alt dette må du stille opp for fellesskapet og bidra til at kolonihagen fungerer optimalt for kolonister og ikke minst for våre besøkende.
Det er ikke bare slit å være kolonist
For de aller fleste er det et positivt slit, fordi vi får så mye godt liv og sunn fysisk aktivitet, og gleder oss over kolonihagehverdagen. Du er en del av fellesskapet.
En kolonihage er et lite samfunn hvor vi bor tett i tett. Her er ingen store villahager, men små parseller med små hytter. Så sant været tillater, lever vi det meste av vårt kolonihageliv ute på våre små jordlapper og vi kan ikke unngå å ha kontakt med våre naboer, så gjensidig respekt og toleranse er viktig.
Vi som er så heldige å ha en kolonihageparsell er klar over hvilket gode vi har, og gjør det vi kan for at de skal være tilgjengelig og til glede for flest mulig.
For å holde kontingenten nede må alle delta med 6 timer pr. sesong i ulike former for fellesarbeid. Vi luker og pleier selv våre fellesarealer og utfører nødvendig reparasjonsarbeid.
Vi har et styre og en rekke komiteer med forskjellige oppgaver, som krever at vi bytter på å gjøre en innsats også på dette området.
Til deg som vil søke kolonihage i Kristiansand
Alle hagene har felles regler for overtakelse av parsell og størrelse på hyttene. Ved erverv av hytte og inngåelse av kontrakt, skriver man under på at man kjenner til disse reglene og forstår hva medlemskap i foreningen innebærer. Brudd på vedtekter og lovlig fattede vedtak kan føre til oppsigelse av leiekontrakten slik at parsellen må selges.
Jeg tipper det er ganske like regler for kolonihager rundt omkring i Norge, så herved har du ihvertfall fått et tips om hva det vil innebære å være kolonist.
Takk, Charlotte for at du lot meg komme på innsiden av blomsterhekken din. Det var en glede og selvfølgelig utrolig artig å treffe deg i virkeligheten. Selveste Turbolotte som jeg har fulgt i sosiale medier mange år.
Kilder:
- Mine egne opplevelser av besøket hos Turbolotte
- Hjemmesiden til Kongsgård Kolonihager
Unni
Dette var et nydelig innlegg .
Det er forfriskende å vandre gjennom kolonihagen og en fryd for øyet. Akkurat nå ligger snøen som et vinterteppe over området
Mette Gry Larsen
Dere har nok mere snø enn oss i Fredrikstad. Her er alt som kom i ferd med å forsvinne. Venter på våren nå. Ja, et vakkert skue å rusle rundt i kolonihagene. Håper du har sett de to andre artiklene som jeg har delt fra Kongsgård kolonihager også 🙂 Søndagshilsen fra Mette
Ann Kristin
Flotte reportasjer i Kongsgård kolonihager ❤
Mette Gry Larsen
Tusen takk! Det var en fryd å være der midt i ferieoppholdet vårt 🙂 Mette