Helt fra vi startet opparbeidelse av vår forrige hage i 2007, fikk jeg sansen for å bruke elvestein i forskjellige størrelser.
Det kan gi atskillige uttrykk enten du bruker store elvestein, elvesingel eller noe midt i mellom. Jeg har forsøkt tre størrelser i to hager som også har helt forskjellig stil.
De største elvesteinene bruker jeg oftest enkeltvis som dekor.
Her har vi brukt en mellomstørrelse som et gangareal mellom blomsterbed og gressplen. Ikke så mye for å lage et gangareal som det å ha dekorasjonseffekten.
Jeg synes det gjør seg godt med elvestein inntil gress og blomsterbed. Her ser du at jeg har brukt de store elvesteinene enkeltvis som pynt. Det kan være veldig effektfullt når fioler eller andre lave vekster nærmest rammer inn steinene.
Jeg liker godt at hagen har en dynamikk mellom kantete og runde/ovale bed, og da er det virkningsfullt å benytte stein av flere slag.
I Furulunden har det altså endt opp med elvestein, som her i vår tidligere hage, i en trappenedgang sammen med murtorskemunn – Cymbalaria muralis.
Elvestein passer ypperlig mellom en husvegg og et bed
Her hvor vi bor nå har jeg allerede rukket å bruke elvestein flere steder, som her – bakerst i et staudebed, inntil husveggen. Inntil veggen hvor regnet ikke kommer til er det ikke noen vits i å ha bed.
Der er det alltid tørt, selv når det regner. Det er altså ikke lurt å plante helt inn til husveggen. Da passer det fint å ha et dekorasjonselement der synes jeg. Slik som elvestein.
HAGETIPS! I denne artikkelen gir jeg deg tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua.
Elvestein er like fin i tørke som i plaskende regn, den får et ekstra fargespill når den er våt.
Denne steintypen er både nyttig og dekorativ
Uteplassen/terrassen i bakkant, som mannen snekret høsten 2014. Hva er mer naturlig enn å bruke litt elvesingel som avslutning, utfylling eller hva man vil kalle det.
Likeledes i trappeavsatsen i terrassens forkant. Et trappetrinn fylt med elvesingel.
Her vises forsiden av terrassen og elvesingelen kan kun anes som en egen trappeavsats mellom terrassen og gangveien.
Sirkelen ved inngangspartiet er innrammet av elvestein og brostein for å få litt forskjellig uttrykk. På denne måten synes jeg også at sirkelen trer bedre fram.
Prosjektet «rundt furua» er bærer av ca. 1400 kg elvesingel, så tilhengeren var ganske tung på henteturen kan du si.
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Flere prosjekter med elvestein?
Jeg er ikke helt sikker på at det er det siste prosjektet hvor stein er en viktig faktor, men om det fortsatt skal være elvestein får tiden vise.
Jeg har noen tanker om å fjerne mer av gressplenen og erstatte den med elvestein/singel. Tiden får vise hva det blir til.
Hvordan bruker du stein i hagen din? Det vil være gøy å vite for flere enn meg, så del gjerne litt om det. Har du et bilde også, så er det ekstra kult.
Elin Steffensen
Hei:) Veldig fint å lese bloggen din. Jeg ser du har så fin elvesingel. Er på jakt etter elvesingel selv men blir ikke klok på utseende ang farger osv. Den du har er veldig fin. Hvilken farge er det og hvor kjøper du den.
Mvh Elin Steffensen
Mette Gry Larsen
Hei Elin! Takk for hyggelig tilbakemelding om bloggen, sånt gir meg glede å lese! Jeg vet ikke om fargen har noe navn, men den går i grånyanser. Jeg har kjøpt den i Onsøy pukkverk. Håper du finner noe du liker. Hagehilsen fra Mette
Ingunn Gustavsen
Hei, jeg ønsker å ha noen prydtrær inntil en levegg og tenkte å legge duk og elvestein oppå duken. Har du forslag til hva jeg skal gjøre i skille mellom rullestein og plen? Bør det legges kantsteiner rundt?
Mette Gry Larsen
Jeg har stor nytte av å bruke bedkanter fra Everedge. Det holder seg godt og gjør skillet enkelt 🙂 Hagehilsen fra Mette