Hvorfor bruker jeg Liguster som hekk? En ting er helt sikkert. Jeg har aldri angret på at jeg valgte Liguster som hekk rundt de to rekrangulære bedene mine. Jeg kunne valgt Buksbom, som er en vanlig hekkplante å bruke til slike bed. Grunnene til at jeg har valgt bort Buksom kan jeg fortelle deg litt senere i dette innlegget.
Liguster har flere fordeler slik jeg opplever det:
- Liguster vokser fort
- Den blir raskt tett og fin
- Makan til grønnsvær og villig hekkplante skal du lete lenge etter
- Ser ut til å trives godt i leirholdig jord
- Den passer utmerket til å kunne formes slik du vil ha den
- Jeg prøver meg også på å lage kuler av den i andre bed
- Den er nesten vintergrønn
Den vokser voldsomt på våren og forsommeren som du ser av dette bildet. Den blir så lubben og fin at jeg av og til vegrer meg for å gå løs på den med hekksaksen.
Ligusterhekken skal tilfredsstille noen ønsker for de rektangulære bedene
- hekken skal være stram for å få det riktige uttrykket
- den skal være stram utenpå og ha litt mer vill beplanting inni
- den skal fremheve innhuggene jeg har til Buksbomkuler og Agnbøkstrær
Da er det bare å ta saksen fatt.
HAGETIPS! Les mer her om hvorfor bruke sand som drenering i krukkene dine
Med elektrisk hekklipper
Det var tider da jeg ikke våget å bruke elektrisk hekklipper. Men hekken er enkel å klippe med denne hekklipperen synes jeg. Dessuten er det ikke til å stikke under en stol at det går mye fortere å få jobben gjort. Det kan jeg like. Inni, derimot, har jeg brukt manuell saks. Her trengs en varsom hånd for ikke å klippe bort alle de herlige staudene som jeg vil skal strutte innenfor hekken.
Hvis du ser nøye etter på dette bildet vil du se at det er en kortside jeg ikke har klippet ennå.
Denne kortsiden vender mot sirkelen ved inngangspartiet. Her kan jeg godt tenke meg at den blir en god del høyere enn resten av hekken. På den måten blir det mer lunt inne i hagen. Dessuten vil den være med på å lage den romfølelsen jeg etterstreber for hele hagen.
Jeg bruker mer enn gjerne Buksbom som kuler. De har jeg flere av i hagen. De er samlende synes jeg og er sågar med på å lage en viss struktur som jeg ønsker meg.
Grunnen til at jeg ikke bruker Buksbom som hekk er to ting
Det ene er at den vokser sakte og det andre er at jeg synes den har tendenser til å virke litt brun og vissen når du klipper den. I hvertfall har det sett slik ut i parker og hager hvor den har vært nyklippet.
Nå begynner hagen virkelig å få den utformingen jeg ønsker meg. Med mine rektangler og sirkler som gjentakelser i forskjellige bed også i forbindelse med vannbordet, kan det godt være andre bed som glir langsmed hekken og ikke har noen spesiell form. Slik får hagen et variert preg.
Så grønt som det er i år har jeg neppe opplevd i denne hagen tidligere. Så regnet er da godt for noe…
og du… den benken som du ser over her har jeg allerede sittet i noen ganger så langt i sesongen. Det forteller litt, både om en hage som begynner å ta en villet og ønsket form, men også om min form som ikke alltid orker så mye som jeg har lyst til. Da kommer sitteplassene i hagen til sin rett og bruk og jeg lærer meg å nyte og hvile mer.
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
May-Britt Eikemo
Hei!
Jeg har lyst til å lage kuler i hagen, og synes det kunne vært spennende å prøve liguster.
Hvilken liguster er det du har, og trenger man flere eller kun én til å starte å forme?
Er det evt. annen type busk du mener også kan egne seg godt – foruten buksbom da?
Setter stor pris på svar når du måtte ha tid.
Med vennlig hilsen
May-Britt
Mette Gry Larsen
Jeg brukte Ligustrum vulgare. Jeg klippet toppene av eksisternede ligusterhekk. Da satte jeg sammen 4-5 topper for at det skulle gå litt fortere å lage kuler. De setter røtter i løpet av noen måneder. Jeg har ingen erfaring med dette, men tenker at alprips og brudeslør kan være fine å bruke. Men brudespirea vil jo blomstre hver vår, så det er kanskje litt ødeleggende for uttrykket. Hagehilsen fra Mette
Mette Gry Larsen
Sjekk infoen jeg gir i denne linken:
https://www.furulunden.no/2017/08/lag-dine-egne-ligusterkuler-gjor-det-selv-prosjekt/
Ingeborg Roald
Hei, tujahekken har blitt for høy og jeg må bytte den ut :-). Leser ditt innlegg og får lyst å bruke liguster – men lurer på om humler / bier er glade i blomstene på den?
Mette Gry Larsen
Jeg har alltid klippet den før blomstring så det vet jeg ikke. Men tipper at blomstene er godt likt 😉