• Forside
  • Hagetips
    • Hagetips
    • Gjør det selv
    • Hage
    • Planteportrett
    • Prosjekter
    • På besøk hos
  • Interiør
  • Jul
  • Om Meg
  • Presse
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Furulunden

Hageliv - Lise for sjelen

Header Right

  • Hagetips
    • Hage generellt
    • Hagetips
    • Gjør det selv
    • Planteportrett
    • Prosjekter
    • På besøk hos
  • Interiør
  • Jul
  • Søk

Slik lager du urtesalt/-krydder uten tilsetningsstoffer

28. juli 2019 // Mette Gry Larsen // 4 Kommentarer


Slik lager du urtesalt. Ferdig laget urtesalt på Norgesglass

Urtesalt lager du enkelt selv. Så herlig, gå barføtt ut for å klippe urter som virkelig trenger å klippes ned. Hva er da mer naturlig enn å lage en omgang med urtesalt/-krydder. Urtesaltet er godt likt av familien her og ellers av venner og andre som får et lite glass når vi er på besøk. En ypperlig vert-/vertinnegave.

Nyplukkete urter klar for å lage urtesalt

OPPSKRIFT: Plukk inn lavendel og lag ditt eget lavendelsukker – fremgangsmåten viser jeg deg i denne artikkelen

Urter til bruk sammen med salt

Her har jeg plukket  

  • oregano
  • salvie
  • rosmarin
  • litt timian
  • sitronmelisse
  • gressløk

Jeg vannet pallekarmene med grønnsaker og urter dagen før innhøsting, så da brydde jeg meg ikke om å skylle dem ytterligere. Det er jo fint å slippe å ha med fuktige urter å gjøre synes jeg. Hvis du skyller dem må de i så fall ligge litt på tørkepapir.  

Du kan bruke hva du liker av urter. Har jeg pepperrot så bruker jeg det også. Jeg plukker bladene fra stilkene.

Urter som er renset putter jeg i en foodprocessor. Urtesalt

Jeg kjører dem sammen i en foodprosessor og tilsetter en hvitløksbåt. Jeg fyller ofte opp hele denne beholderen. Tilsetter 2 dl grovt salt, og kjører det skikkelig sammen.

Slik lager du urtesalt. Ferdig tørket urtesalt

Deretter fordeler jeg det på bakepapir og setter det i stekeovnen på ca 50 grader. Lar det stå til jeg kjenner det er helt tørt, sånn omtrent 1 times tid eller mer. La ovnsdøren stå på gløtt under tørkingen så fuktigheten siver ut.

Når jeg bruker andre varianter til urtesalt

Jeg har laget utallige varianter av urtesalt/-krydder. Noen ganger bruker jeg sellerirot og andre grønnsaker, men da tar det utrolig langt tid for å få krydderet tørt. I de tilfellene lar jeg krydderet tørke på benken under et bakepapir, ofte i flere dager.  

I og med at dette urtesaltet er helt uten konserverings-/tilsetningsstoffer, så blir det hardt ved tørking. Det løser jeg ved å kjøre det en gang til i foodprosessoren, og vips…

Slik lager du urtesalt. Hjemmelaget urtekrydder

Her er det ferdig malt. Jeg oppbevarer det gjerne i Norgesglass. Om du vil ha med deg litt i vertinnegave når du blir invitert bort, så er det bare å ta litt i et mindre glass. Det er utrolig holdbart og det er så lite som skal til på et kokt egg, en salat eller liknende, så det varer lenge også.  

Har du lyst til å prøve å lage ditt eget urtesalt?

Slik lager du urtesalt. Tips til å bruke urtesaltet

Hvordan bruke urtesalt?

En god og enkel bruk av urtesalt er til dressing. Prøv gjerne min enkle variant som jeg har brukt i mange år. Ingrediensene blandes sammen.  

  • Økologisk lettrømme
  • 1-2 hvitløksfedd
  • Tilsett urtesalt etter smak

Du kan selvfølgelig også bruke crème fraiche eller hjemmelaget kokosyoghurt blandet med litt hjemmelaget majones, det er bare å prøve seg fram.  

Lykke til og god apetitt!

TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Kategori: Hagetips, Mat

Previous Post: « Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje
Next Post: Slottsparken – en vakker oase i Oslo, hovedstaden vår »

Reader Interactions

Kommentarer

  1. Lappeteppet

    5. juli 2018 at 08:13

    Ja, dette vil jeg prøve!!!!

    Men du, denne lavendelen jeg har ute. Den kan jo spises, er den god i f.eks sukker (lager vaniljesukker med stang i sukker nå….).

    Svar
    • Mette Gry Larsen

      5. juli 2018 at 15:52

      Jeg ville laget vaniljesukker og lavendelsukker hver for seg. Da kan de mikses uten at du må det hver gang en av de skal brukes. Du, forresten, jeg plukker litt lavendel og lager litt sukker jeg, så kan jeg vise deg…

      Svar
  2. Mette Gry Larsen

    15. oktober 2019 at 20:26

    Så hyggelig at du lot deg tipse. Ved å bruke urtesalt får man mye smak og mindre salt 🙂

    Svar
  3. Mette Gry Larsen

    15. oktober 2019 at 20:26

    Takk. Ja det varer lenge. Skal ikke så mye til for å få god smak 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Primary Sidebar

Om meg

Hei, jeg heter Mette. Jeg er utdannet eiendomsmegler, men her inne er det mine hageopplevelser som råder. På Furulunden hageblogg får du se bilder og skriblerier om hagetips, hagediller, hageopplevelser i egen og andres hager, hagedesign, hagestruktur, plantesammensetninger m.m. I tillegg interiør fra eget og andres hjem

Følg Furulunden på Facebook

Kategorier

    Annonser Besøkshage Diverse Gjør det selv Hage Hagebøker Hagetips Hytta Interiør Jul Kjøkkenhage Kompost Konkurranse Krukkeblomster Mat Om meg Planteportrett Presse Pressetur Prosjekter På besøk hos Temareiser Ukategorisert

Translate

Arkiv

Personvernerklæring


Levert av WebNext Digitalbyrå

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å gi deg beste opplevelsen.