Urtesalt lager du enkelt selv. Så herlig, gå barføtt ut for å klippe urter som virkelig trenger å klippes ned. Hva er da mer naturlig enn å lage en omgang med urtesalt/-krydder. Urtesaltet er godt likt av familien her og ellers av venner og andre som får et lite glass når vi er på besøk. En ypperlig vert-/vertinnegave.
Urter til bruk sammen med salt
Her har jeg plukket
- oregano
- salvie
- rosmarin
- litt timian
- sitronmelisse
- gressløk
Jeg vannet pallekarmene med grønnsaker og urter dagen før innhøsting, så da brydde jeg meg ikke om å skylle dem ytterligere. Det er jo fint å slippe å ha med fuktige urter å gjøre synes jeg. Hvis du skyller dem må de i så fall ligge litt på tørkepapir.
Du kan bruke hva du liker av urter. Har jeg pepperrot så bruker jeg det også. Jeg plukker bladene fra stilkene.
Jeg kjører dem sammen i en foodprosessor og tilsetter en hvitløksbåt. Jeg fyller ofte opp hele denne beholderen. Tilsetter 2 dl grovt salt, og kjører det skikkelig sammen.
Deretter fordeler jeg det på bakepapir og setter det i stekeovnen på ca 50 grader. Lar det stå til jeg kjenner det er helt tørt, sånn omtrent 1 times tid eller mer. La ovnsdøren stå på gløtt under tørkingen så fuktigheten siver ut.
Når jeg bruker andre varianter til urtesalt
Jeg har laget utallige varianter av urtesalt/-krydder. Noen ganger bruker jeg sellerirot og andre grønnsaker, men da tar det utrolig langt tid for å få krydderet tørt. I de tilfellene lar jeg krydderet tørke på benken under et bakepapir, ofte i flere dager.
I og med at dette urtesaltet er helt uten konserverings-/tilsetningsstoffer, så blir det hardt ved tørking. Det løser jeg ved å kjøre det en gang til i foodprosessoren, og vips…
Her er det ferdig malt. Jeg oppbevarer det gjerne i Norgesglass. Om du vil ha med deg litt i vertinnegave når du blir invitert bort, så er det bare å ta litt i et mindre glass. Det er utrolig holdbart og det er så lite som skal til på et kokt egg, en salat eller liknende, så det varer lenge også.
Har du lyst til å prøve å lage ditt eget urtesalt?
Hvordan bruke urtesalt?
En god og enkel bruk av urtesalt er til dressing. Prøv gjerne min enkle variant som jeg har brukt i mange år. Ingrediensene blandes sammen.
- Økologisk lettrømme
- 1-2 hvitløksfedd
- Tilsett urtesalt etter smak
Du kan selvfølgelig også bruke crème fraiche eller hjemmelaget kokosyoghurt blandet med litt hjemmelaget majones, det er bare å prøve seg fram.
Lykke til og god apetitt!
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Lappeteppet
Ja, dette vil jeg prøve!!!!
Men du, denne lavendelen jeg har ute. Den kan jo spises, er den god i f.eks sukker (lager vaniljesukker med stang i sukker nå….).
Mette Gry Larsen
Jeg ville laget vaniljesukker og lavendelsukker hver for seg. Da kan de mikses uten at du må det hver gang en av de skal brukes. Du, forresten, jeg plukker litt lavendel og lager litt sukker jeg, så kan jeg vise deg…
Mette Gry Larsen
Så hyggelig at du lot deg tipse. Ved å bruke urtesalt får man mye smak og mindre salt 🙂
Mette Gry Larsen
Takk. Ja det varer lenge. Skal ikke så mye til for å få god smak 🙂